Jobbet

Stoppa upphandlingsidiotin. Människovärdet tillbaka

Onsdag 10 Maj, 2023

Jag har sagt det förr och säger det gärna igen, skriver Kaj Allestad. Uppsala, pensionerad busschaufför
Hitler tog Europa med våld. EU tog Europa med diplomati.
Ända sedan den dagen när upphandlingar infördes, har det stått klart för oss att det inte längre finns något människovärde utan enbart penningvinster.

Vi har sett en lång rad av upphandlingar som inte bara skapar osämja utan även höga kostnader för anbuden. Samt att den som vinner lägger ett så lågt bud att det egentligen inte alls går ihop ekonomiskt, utan man måste uppfinna besparingar som alltid drabbar tredje part.


Sveriges infrastruktur håller på att rasa samman i och med dessa besparingar.


Vi ser ett vägnät som inte blir underhållen.
Vi ser en vård om går på knäna. Där man vägrar löneökningar till förmån för hyrpersonal som är dyrare än befinlig personal.
Vi ser en chaufförsbrist inom hela transportsektorn.
Vi ser lika stor brist på lokförare.
Det här är bara ett litet axplock av det som håller på att rasa samman och skulden ligger på de framtvingade upphandlingarna.
Arbetarna skall bli allt färre, samtidigt som samma jobb skall utföras. Med resultat av förtida utslitning/stress/sjukdomar och ekonomisk bankrutt.

Coop

Vi ser också hur arbetsgivare, typ Coop i Uppsala, säger upp samtliga anställda för att sedan återanställa dessa på 25%. Godtar den anställde inte kravet så är man inte längre intressant för företaget. Dom som inte accepterade det fick sluta eller så skrev man på för att överhuvudtaget ha ett jobb. Övervägande delen som skrev på, skrev på: under protest.

Saken var uppe i arbetsdomstolen men dom gick på arbetsgivarens väg. 

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Kaj Allestad

Pensionerad bussförare, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt