Fritiden

Stoppa utförsäljningen av de kommunala gymmen i Göteborg

Måndag 24 Januari, 2022

I Göteborg finns det 12 kommunala gym men säkert hundratalet privata, säger Håkan Lundqvist som är initiativtagare till en namninsamling för att behålla gymmen i kommunal regi.

Redan förra året tog kommunfullmäktige beslutet om att alla de kommunala gymmen skulle säljas ut. Idrotts och föreningsnämnden lät utreda frågan och oppositionspartierna röstade ner kommunfullmäktiges beslut och menade att folkhälso- och friskvårdsarbetet i stadsdelarna vid en privatisering riskerade att slås sönder.

I Göteborg Direkt kan vi läsa att på Slottskogsvallens gym kostar ett seniorkort 190 kronor i månaden, vilket är billigare än hos de privata aktörerna, och i det ingår också fri entré till kommunens simhallar. Det här är lika mycket en social inrättning som ett gym säger en av alla de som tränar där. Kommunen menar att de kan spara 19 miljoner genom att sälja ut gymmen men mot det kontrar en av de som är där och tränar att vad kostar inte 19 gubbar som måste vårdas på sjukhus. Friskvård för äldre ingår i kommunens profil.

Vi ringer upp Håkan Lundqvist och ber han berätta om varför han startade en namninsamling.

– Vi är tvungna att ta tag i det här. På dessa gym går många som omfattas av friskvård, rehab, utskrivna recept. De är billigare än de privata gymmen. Gymmen är dessutom sociala mötesplatser, något som också är väldigt viktigt.

På namninsamlingen står att man ska bo eller arbeta i Göteborg om man skriver under?

– Det är oss det gäller, oss i Göteborg. Därför begränsar vi det så. Det får större tryck om det i första hand är göteborgarna som säger ifrån. Det är våra gym, det finns tolv kommunala gym kvar. Det finns säkert hundratalet privata gym i Göteborg och borgarna pratar om valfrihet. Valfriheten var kommer den finnas när alla kommunala gymmen är borta? De är ett viktigt komplement till de privata gymmen! Med kommunalt ägande kan det folkhälso-och friskvårdsarbete som görs idag fortsätta med mänskliga vinster som kan värderas till långt mer än de 19 miljoner som Alliansen vill ”spara”. Kommunen gjorde ett rekordresultat under 2021 med 4,2 miljarder! Kommunala egendomar ska bevaras för göteborgarnas behov och inte säljas ut till det privata!

Håkan Lundqvist

Håkan Lundqvist

Hur går insamlingen?

Vi har ju ett jättestöd i den här insamlingen. Nu har vi nått drygt 1300 namn. Folk är så förbannade på privatiseringen. Kommunen, det är ju våra skattepengar det handlar om. Kommunen har också ett annat ansvar. Privata företag skulle säkert ta över de stora anläggningarna som Slottskogen och Skatås. Det är mycket folk där men hur intresserade är de av de små. De kommunala gymmen kan aldrig ersättas av privatägd verksamhet.

Vi får många kommentarer på insamlingen som visar att det här är en viktig fråga för de som skrivit på.

En av alla kommentarer från insamlingen:

"Jag har tränat och instruerat på Lundbybadet i drygt 20 år, och det går inte att sätta ett penga-pris på den folkhälsa, välfärd, solidaritet och omsorg som råder där. Skillnaden mot kommersiella gym (ja, jag har erfarenhet av dem också) är som mellan äpplen och päron. Att låta privata aktörer driva och göra vinst på gym och gruppträning medan kommunen får fortsätta driva den dyra badverksamheten ... det är skamligt på så många plan att jag inte har ord för det. Ännu ett led i den allmänna låta-kapitalister-plocka-russin-ur-den-gemensamma-kakan-regim som verkar vara Moderaternas refräng var de än drar fram. SKAMLIGT."

Skriv på insamlingen och om du vill hjälpa till kontakta Håkan Lundqvist via Facebook.

Länk till insamlingen:

Omslagsbild: Mangan02/WikimediaCommons Bearbetning: redaktionen

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt