Jobbet

Strejk för lika lön för danska och utländska byggare

Måndag 4 Juli, 2022

Fehmarnbältsförbindelsen, den 18 kilometer långa nedsänkta tunneln mellan Danmark och Tyskland, är Danmarks största byggprojekt, och uppemot 500 byggarbetare har deltagit i den historiska strejken i protest mot olika löner för danska och polska anställda. Nu är strejken över.

Strejken inleddes tisdagen den 28 juni, och efter fyra dagars strejk gav förhandlingar med huvudentreprenören Fehmarn Link Contractors (FLC), ett resultat som fick byggarbetarna att omgående återuppta arbetet lördag 2 juli.

Strejkens fokus har varit att de polska och rumänska anställda i FLC inte fått samma lön som danskarna. Medan danskar tjänar runt 185 kronor i timmen har polacker och rumäner bara fått runt 145 kronor i timmen. Men nu verkar den stora löneklyftan vara över.

Enligt Fagbladet 3F har arbetsgivarna FLC gett efter i flera avgörande frågor i förhandlingarna med de anställdas företrädare.

tunnelbyggare i strejk2

Det viktigaste är att det tillsätts en förhandlingskommitté som måste nå en överenskommelse inom 10 dagar, vilket ska resultera i en märkbar löneökning för de polska och rumänska arbetarna..

Arbetarna får också sina krav på löneutbetalningar uppfyllda var 14:e dag, och slutligen har FLC accepterat att ingen av de anställda som deltog i strejken får sparken.

Strejken har stått i strid med kollektivavtalet, eftersom man inte heller i Danmark får strejka för att få ett bättre lokalt löneavtal. Den danska fackförbundet 3F har därför inte kunnat stödja strejken, och på torsdagen dömdes de strejkande av Arbetsdomstolen till stora böter – men strejken fortsatte ändå.

Fackliga medlemmar, klubbar och förbund från andra länder har samlat in pengar för att täcka böterna och många fackligt aktiva har tagit resan till Rødby för att stödja strejken. Strejkfondens hemsida

Foto 3F

tunnelbyggare i strejk3

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt