Samhället

Supernannys med Rutbidrag

Fredag 29 Juli, 2022

Göran Gustavsson beskriver träffande om supernannys som ska ta hand om dina barn för att du ska få livspusslet att gå ihop. Men vem är det som kan utnyttja rutbidraget för hjälp med barnpassning? Den ensamstående föräldern med en vanlig arbetarlön? Det hela är en skymf mot hederligt arbetande folk som via skattsedeln får vara med och betala. Och att det är en lukrativ marknad förstår man när man går in och googlar på aktiv barnpassning.

Reklam i tunnelbanan. "Säkerhetsutbildade nannies" tar hand om dina barn i den utsträckning du behöver. 135 kr/tim efter Rut-avdrag. Barn har blivit en handelsvara som privata aktörer kan göra sig en hacka på med hjälp av statliga subventioner. Förr hördes "ropen skalla - dagis till alla".

Fakta: Rutbidrag

1,2 miljoner svenskar gjorde under 2021 avdrag för tjänster som berättigar till rutavdrag. Den vanligaste tjänsten är hemstädning. Totalt har sju miljarder utbetalats i rutavdrag, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med 2020. Det visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Den 1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor samtidigt som flera nya tjänster lades till, bland annat möblering och tillsyn av fastighet.

Serviceföretagen

Rut-avdraget skulle göra svarta jobb vita och statskassan skulle gå plus minus noll. Men så blev det inte trots den borgerliga regeringens löften. Det visar Riksrevisionens granskning.

Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink som lett Riksrevisionens granskning av rut-avdraget.

Ungefär en tredjedel av de nya jobben inom rut-branschen har gått till personer som istället arbetskraftsinvandrat till Sverige. Så var det inte alls tänkt från början.

SVT NYheter

I rapporten Avdragskalaset visar författarna Rikard Allvin och Vilgot Österlund med hjälp av statistik från SCB exakt hur ojämlikt utnyttjandet av ränteavdrag och rut och rot är. Siffrorna för år 2020 visar att mer än en fjärdedel av statens kostnader för avdragen gick till den tiondel i samhället med högst inkomster. Motsvarande siffra för den tiondel av befolkningen som har lägst inkomster var mindre än en procent. Den som anlitar städhjälp, har bolån eller äger och renoverar sin bostad kan genom reduktionerna få ett ekonomiskt stöd från staten på stora summor varje år. 

Avdragskalaset/Katalys

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt