Svenska Målareförbundet varslar om strejk

Onsdag 25 November, 2020

Svenska Målareförbundet varslar om strejk. Skyddsombudet Andreé Kjellström uttalar sig.

I fredags så varslade vi målare om strejk. Ett varsel som omfattar ungefär 300 målare på olika arbetsplatser runt om i landet. Det har vi gjort för att sätta press på måleriföretagen och tvinga dem tillbaka till förhandlingsbordet.

För precis som i föregående avtalsrörelse så visar Måleriföretagen sin total arrogans och ovilja att komma framåt i förhandlingarna. De har förkastat samtliga avtalsförslag som vi har lämnat över, och de har meddelat att de inte avser komma med något eget förslag till avtal. Det är riktigt oseriöst.

Även i denna avtalsrörelse kräver Måleriföretagen förändringar av den ordinarie arbetstidens förläggning. De pratar om flexibilitet som ska gynna oss målare. Det blir lika skrattretande som när Svenskt Näringsliv upprepar sitt mantra om att unga inte vill ha anställningstrygghet. Ett jävla skitsnack helt enkelt.

Redan idag finns möjligheten att förlägga arbetstiden utanför det som regleras i avtal. Då behöver målaren och företaget vara överens, och det vill så klart Måleriföretagen ändra på. De vill helt enkelt att den ordinarie arbetstiden sträcker sig avsevärt längre över dygnet, så att de till exempel kan beordra jobb på kvällstid. Det här skulle också öppna upp för delade turer, något som vi naturligtvis aldrig kan acceptera.

Den första december klockan 14 utbryter strejk om inget avtal tecknas. Förhoppningsvis får vi se fler strejkvarsel lämnas över innan dess. Genom arbetsnedläggelse och vår kollektiva styrka kan vi pressa fram bättre villkor och kräva en större del av det värde som vi producerar. För det är ju så att om vi inte arbetar så gör ju bolagen heller inga vinster.

Det är vi som skapar allt värde och det är vi som har makten. Vi behöver strejka mer i det här landet, skärpa klasskampen, flytta fram våra positioner, istället för att ständigt backa.

Som vanligt sätter näringslivets propagandamaskineri igång när det varslas om strejk. Man vill utmåla Byggnads och Målarnas varsel som oansvariga, vi bör vara "återhållsamma" och "ta ansvar under den rådande pandemin" menar de.

Det är ju lite som att spotta oss i ansiktet, för under hela den här pandemin har vi gått till jobbet precis som vanligt, trots de risker som vi utsatt oss själva och våra familjer för. Vi har sett till att hjulen har snurrat, och att byggbranschen gått ekonomiskt bra trots pandemin. Vi lät föregående avtal löpa ytterligare ett halvår för att inte skapa mer kaos i den svåra tid som råder.

Men nu är det payback time och vi står redo att strejka om det behövs. Så backa oss, Målarna!

Andreé Kjellström

Målare, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt