Samhället

Svikarna belönas med toppjobb i regeringen

Torsdag 2 December, 2021

Där kom det i regeringsförklaringen: "Arbetsrätten ska reformeras i enlighet med uppgörelsen mellan parterna..."

Men uppgörelsen om försämring av anställningstryggheten i LAS var ju ett beställningsverk från Svenskt Näringsliv, som via Centerpartiet sattes press på socialdemokraterna att verkställa genom Januariöverenskommelsen. Partiet krävde anslutning av fackförbunden vars majoritet underkastade sig kravet UTAN ATT RÅDFRÅGA MEDLEMMARNA. Den socialdemokratiska enpartiregeringen är fri att frångå Jök-punkten då Jöken inte gäller längre, men väljer att fullfölja löftet till centern och lägger fram en proposition om lagändring under våren... ÄR DETTA FEMINISM OCH SOCIALDEMOKRATI? Tysta arbetsplatser är att vänta. Även och kanske särskilt arbetsmarknadens kvinnor kommer att drabbas när kravet på saklig grund för uppsägningar överges.

Röde "Kålle" som ny näringsminister! Nu jäklar kommer produktionsmedlens överförande i folkets händer stå på dagordningen och socialismen äntligen förverkligas, eller? Nu kommer arbetarpolitik och socialism prägla näringspolitiken framöver, eller? Som tidigare LO-ordförande och vice ordförande i Fackföreningsinternationalen ITUC ska han nu vara med i en regering som kraftigt försämrar arbetarnas anställningstrygghet genom demolering av LAS. Uppdragen på arbetsgivarsidan som styrelseledamot i SSAB och andra konsultuppdrag får han tillsvidare lämna i träda...

Fakta: FIKASNACK

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt