Jobbet

Topparna i Kommunal och Metall är nyttiga idioter

Måndag 14 December, 2020

Ett hugg i ryggen på medlemmarna. På något annat sätt kan väl knappast sveket från Kommunals och IF Metalls förbundsledningar beskrivas. Tvärs emot löftena till övriga LO-förbund gjorde de sig till Svenskt Näringslivs, regeringens och Centerpartiets nyttiga idioter när de anslöt sig till den usla Las-överenskommelsen.

Men jag blev inte förvånad. Att detta eller något liknande låg i beredskap var inte ens spelbart. Att facktopparna har löner och villkor som totalt skiljer sig från medlemmarnas bäddar för svek. Topparnas hårda knytning till det socialdemokratiska partiet gör dessutom att partipiskan och rädslan att förlora sin position och framtida karriärmöjligheter väger tyngst. Drömmen att bli en riktig överklass-sosse som Göran Persson, Tomas Östros, Pär Nuder eller andra råttor är ständigt närvarande.

Att just Metall och Kommunal blev maktens redskap är heller ingen överraskning. Det är de förbund som vaskat fram de mest företagsvänliga och karriärsugna individerna.

Jag drar mig till minnes scener från LO-kongressen våren 2009. Denna höst skulle riksdagen ta ställning till EU:s Lissabonfördrag. Johan Lindholm från Byggnads ville att LO skulle verka för ett nej vid denna omröstning. Det krävdes två tredjedels majoritet i riksdagen för ett godkännande. Fördraget innebar nämligen grundlagsförändringar. Därför skulle det räcka om samtliga riksdagsledamöter med LO-bakgrund röstade nej. Därefter skulle man i en återremiss kräva garantier för svenska kollektivavtal och fackliga rättigheter för att godkänna lagen.

Kongressen verkade stödja idén. Dåvarande ordföranden Wanja Lundby-Wedin fick då eldunderstöd av Stefan Löfven från IF Metall och Ylva Thörn från Kommunal för att fälla förslaget. Tillräckligt många av delegaterna fattade då att det var bäst, för dem själva, att göra som tungviktarna sa.

Förslaget föll.

Nu hyllar Stefan Löfven Las-överenskommelsen som ”en seger för den svenska modellen”.

Hur han klättrade vidare vet vi. Ylva Thörn blev biträdande partisekreterare efter uppdraget i Kommunal. Nu är hon landshövding.

Hur länge ska vi acceptera att partilojaliteter, personliga fördelar och karriärer väger tyngre än fackmedlemmarnas intressen? Vi som betalar deras höga löner har rätt att kräva annat. Stöd Vi Som Bygger Landets namninsamling för medlemsomröstning om Las-avtalet!

Vi Som Bygger Landet har tagit initiativ till en namninsamling som utmanar Kommunal och IF Metall att låta medlemmarna rösta om Las-avtalet.
Skriv under du också!

Ulf Nilsson

Plåtslagare, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt