Fritiden

Tränar i ett skyddsrum - trots framgångarna

Torsdag 10 Februari, 2022

I 15 år har Åstorps Bordtennisklubb drivit frågan om bättre lokal men inget har hänt. I den hall som just nu byggs i Åstorp fick man först löfte om en lokal, något som nu verkar vara glömt. Loa Schihin Schoug, huvudtränare i klubben skriver att det nu gäller och sätta press på politiker och tjänstemän.

Med runt 100 medlemmar, två framgångsrika representationslag för herrar och damer samt en rik ungdoms- och breddverksamhet så står Åstorps Bordtennisklubb och stampar i samma lokal sedan många år tillbaka. 

En gång i tiden tränades det i en källare där spelarna med hjälp av äggklocka fick spela 15 minuter. Idag har klubben utvecklats, men inte längre bort än andra, odugliga, källarlokaler. ÅBTK håller idag till i ett skyddsrum under Haganässkolan i Åstorp, en lokal som är direkt olämplig att utöva sport i och där folk allvarligt skadat sig pga lokalen. Trots att klubben bedrivit frågan under 15 år och blivit lovade lokal av politiker har ingenting hänt. Otaliga möten, diskussioner och samtal har förts utan att ha burit frukt. Är det för mycket begärt att få utöva sin idrott i lämpliga lokaler? 

Just nu byggs en stor arrangemangshall i Åstorp. I möte med representanter runt år 2014 lovades ÅBTK en lokal i denna nya hall. Åren gick och det blev mer och mer uppenbart att vi inte blivit inkluderade i planerna kring nya hallen, utan att den uteslutande skulle vara tillgänglig för skola och byns framgångsrika innebandyklubb. Områdeschef för fritid i Åstorps kommun Bengt Nordén berättade i en artikel med Helsingborgs Dagblad att han förklarat för representanter för vår klubb att vi inte kan hålla till i hallen, men att vi blivit lovade plats i Rågenhallen. Sistnämnda hall hade inte ens dessa representanter hört talas om innan vi läste uttalandet i Helsingborgs Dagblad. Samtidigt kontaktade representanter från olika partier i Åstorp oss och konstaterade att områdeschefen för fritid inte “hade någon koll på vad som bestämts” och att “bordtennisklubben ska kunna hyra hallar i arrangemangshallen precis som alla andra klubbar”. Råder det oenighet i Åstorp? 

Nu har det blivit ringar på vattnet och pressen på politiker och tjänstemän i Åstorps kommun ökar. Vi planerar att bjuda in politiker att se vår verksamhet. Vad nästa steg i vårt arbete gentemot en rimlig lokal är svårt att säga, men det måste skapas en rörelse av oss medlemmar och andra personer runt omkring oss och i byn för att sätta ytterligare press på beslutsfattarna i Åstorps kommun. 

Loa Schihin Schoug, 

Huvudtränare, vice ordförande, spelare och sportchef Åstorps BTK

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Loa Schihin Schoug

Studerande, sportchef, Helsingborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt