Jobbet

Trängsel, stress och corona på Northvolt i Skellefteå

Torsdag 18 Februari, 2021

I Skellefteå finns en av Sveriges just nu största byggarbetsplatser. Batteriföretaget Northvolt bygger en jättelik fabriksanläggning på en yta motsvarande 16 fotbollsplaner. Men i Skellefteå finns också Sveriges största utbrott av den brittiska coronavirusmutationen. Vi Som Bygger Landet har talat med en av arbetarna på fabriksbygget.

- På ett normalt storbygge har man morgonmöte varje dag för att planera jobben. Men inte här.

Detta berättar en byggarbetare på Nortvolts bygge i Skellefteå, som vill vara anonym för att inte riskera att bli avskedad. Han vittnar om en pressad arbetssituation, där arbetslag inte får tid att samarbeta:

- Varje arbetslag kör för sig för att hinna med den orimliga tidspressen. Det skapar stora risker.

Tidningen Elektrikern har rapporterat om dåliga hygienrutiner på bygget, där 77 personer fick dela på en vattenkran, mitt under pågående coronapandemi. Även Byggnads skyddsombud har riktat skarp kritik mot trängseln på bygget.

När det hela tiden kommer nya, så försvinner säkerhetstänket

På Northvolt finns en stor andel gästarbetare från utlandet, som kommit och gått under hela pandemin. Byggnadsarbetaren som vi talat med är kritisk:

- När det hela tiden kommer nya, så försvinner säkerhetstänket.

Trånga utrymmen i kombination med utländsk arbetskraft har skapat ideala förhållanden för smittspridning, och det är precis det som skett. 150 arbetare av de totalt 1100 har testat positiva, och över 20% av dem bär på den mer smittsamma brittiska virusmutationen. Förra veckan kom nyheten att en elektriker på bygget hade avlidit i sviterna av Covid-19.

Ett byggbolag som satte kaos i system

En av de största entreprenörerna på bygget är Wästbygg, som hittills har vägrat kommentera coronautbrottet. Ulf Nilsson, pensionerad byggnadsarbetare, kallar Wästbygg för “ett av Sveriges sämsta byggbolag alla kategorier”:

- Wästbygg! Ja jävlar. Min första kontakt med ett byggbolag som satte kaos i system. 2007 hade jag ett bygge i Mölnlycke med i stort sett bara bemanningsfolk som Wästbygg anlitade.

- Folk kom och gick som på en centralstation och det blev massor av onödiga och allvarliga fel som stackarna som skulle bo i husen fick lida för.

Byggnadsarbetaren på Northvolt är positiv till att det byggs fabriker som skapar arbete, men understryker att vinstpressen från byggbolagen måste få ett slut:

- Det är bra för Sverige att fabriken byggs, men det måste få kosta.

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt