Jobbet

Tuppen har rostat ihop – låt medlemmarna rösta om Las!

Lördag 5 December, 2020

Jag har varit medlem i Kommunal i 30 år. Överenskommelsen om Las mellan Kommunal och arbetsköparna är det värsta svek jag varit med om!

Jag kräver att detta skitavtal går ut på medlemsomröstning!

För några år sedan köpte miljonären tillika ordföranden i Kommunal, Tobias Baudin, in en tupp av plåt. För medlemmarnas pengar. Den gick lös på några hundra tusen. Den skulle lyssna in sig digitalt på sociala medier om synpunkter på den fackliga verksamheten. Den har nu definitivt rostat sönder. Om den ens någonsin fungerat. För nu är medlemmarna i uppror. Kommunals svek mot medlemmarna är monumentalt.

Arbetsköparna och Kommunals ledning dunkar rygg på varandra. De ler mot media och är lyckliga. Tobias Baudin glädjer sig över att den så kallade hyvlingen av avtalet är borta. Men det är den inte. Den ska föregås av en omställningsperiod, men möjligheten ska finnas kvar. Visstidsanställningar ska snabbare övergå till fast anställning. Perioden kortas från 18 till 12 månader. Detta är allt. Sedan kommer det riktigt djävliga:

Kap 3 §4 i den nya överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal:

"§ 4 När fråga är om sakliga skäl i form av samarbetssvårigheter ska det för uppsägning vara tillräckligt att samarbetssvårigheterna varit så svåra att de påverkat arbetsplatsen negativt och varit av en sådan karaktär att de måste åtgärdas. Uppsägning måste då framstå som den enda kvarvarande rimliga åtgärden."

Samarbetssvårigheter blir nu ett uttalat skäl för uppsägning. En kraftig uppluckring. Sakliga skäl är inte och kommer inte tolkas som Saklig grund, som det hette tidigare. Arbetsköparna fick precis det de ville.

Redan idag sparkas mängder av folk runt omkring i landet. Mörkertalet är förmodligen enormt. Bara på min lilla arbetsplats - vi är sex undersköterskor - har man försökt sparka ut en arbetskamrat. Men genom att slå hål på arbetsköparnas dåliga argument, räddade vi hem arbetskamraten. Nu blir det värre. Nu ökar arbetsköparens möjligheter. Och vad kommer då att hända? Jo att rädslan att säga ifrån om missförhållanden på jobben ökar. Fy fan rent ut sagt! Tobias Baudin har gjort ett beställningsjobb till den socialdemokratiska regeringen. Den egna karriären tar ett språng framåt och det är kanske ministerpost eller annat språng i karriären som blir belöningen framöver.

Överenskommelsen om Las kommer i dagarna att skickas in till regeringen som ska göra lag av delar av överenskommelsen. Därför måste vi skynda. Protestuttalanden från klubbar, sektioner och enskilda måste till. Och vi måste ställa kravet att överenskommelsen ska rivas upp. Rör inte Las! Det konkreta kravet är:
Avtalet ut på medlemsomröstning!

Då kommer överenskommelsen att med rungande majoritet förpassas till soptippen där det hör hemma!

Ingemar Ericsson
Folkrörelsen och partiet 24:7


Ingemar Ericsson

Stödassistent, Varberg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt