Samhället

Uppsala Nya Tidning i kulturens skymningsland

Söndag 17 December, 2023

Uppsala Nya Tidnings ledarskribent Karl Rydå anser det är ”Rätt att rycka pengarna från kulturutövarna”

Mycket vill ha mer skriver Rydå om de protester som framförts angående de kraftigt nerskurna bidrag till kulturen som borgarna nu verkställer, ända från riksnivå.

Ledarskribenten uppvisar den gängse krämarattityden till snart sagt alla mänskliga behov. Bidragen ska villkoras med att man har ”möjligheten att attrahera publik” Det är enfalden som ska prioriteras och dörren lämnas öppen på vid gavel för den amerikanska cocacola-kulturen, undantaget den borgerliga elitens eget behov av ”finkultur inklusive prestigebyggda konserthus. ”I ekonomiskt svåra tider ” finns ingen gudagiven rätt till skattebetalarnas pengar klämmer Rydå i med.

På tidningens ekonomisida finns dock en liten undanskymd artikel som berättar om de som tömmer ”skattebetalarnas” fickor. Mitt i matprischocken plockade Ica-handlarna ut miljardbelopp i aktieutdelning. 352 ägarbolag med en årsomsättning vardera på över 100 miljoner kr delade sammanlagt ut 2,3 miljarder kr till ägarna förra året, samt planerar för ytterligare 1.6 miljarder i utdelning vid extra bolagsstämmor. Minns det stort upplagda politikerutspelet från vår finansminister som talat ”allvar” med de stora livsmedelskedjorna vilka lovade ”göra allt för att sänka kostnaderna”. Dock att införa prisstopp finns inte i den liberala världsbilden. Att profiten ska flödas fritt är där en gudagiven rätt.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Hans Johansson

Pensionerad lärare, Uppsala/Östhammar

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt