Vad är Bussförareutropet?

Tisdag 17 Oktober, 2023

Efter att Kommunals nya bussavtal (1/10) inte medfört några märkbara förbättringar i bussförarnas arbetsvillkor, har det varit många inlägg i gruppen Bussförarutropet.

3 månader efter bildandet har gruppen 1600 medlemmar. Här berättar grundarna Mattias och Peter om bakgrunden: https://open.spotify.com/episode/3h5TkbhZBABzUYV7gGKl8g?si=f4719e7e92b143dc

-Vi satt och spånade en dag hur vi skulle kunna vara med och förändra saker och ting. Och en sak är att bussförarna, de får aldrig höras, kommer aldrig ut i media. Inte ens under pandemin fick de vara ute och höras på ett vettigt sätt. Vi tänkte väl försöka ge dem en gemensam röst och genom den rösten skapa en förändring genom opinion.

En akut grej i det här handlar ju om bussförarebristen. Arbetsgivarna har larmat i flera år om att det är sådan brist på bussförare och det är ju bra. Problemet är ju att de hela tiden vill ha sänkta krav och skapa fler utbildningsplatser. Ett ökat inflöde bara. Men de vill ju aldrig prata om om arbetsvillkoren, som har har försämrats i säkert 25 år. Upphandlingarna är ju en faktor som hela tiden ligger och driver på i bakgrunden. Först bolagiserade dom, typ SL, sen så blir det olika aktiebolag för varje depå och sen så blev det lägsta pris och olika entreprenörer som driver det och deras sätt att tjäna pengar är att pressa varje dag, varje minut ur chaufförerna. De optimerar ju hela tiden för kortare och kortare pauser och allting. Folk står inte ut längre.

I fikarummen har vi en samstämmig bild av vad som är problemet. Men sen har folket tusen olika lösningar så att det handlar om att försöka samla och få riktning på det.

Och det är väl det som är själva tanken med den här gruppen. Det är liksom att föra fram de här rösterna. Men ibland är svårt att få en gemensam röst. Då kanske vi måste styra diskussionerna i gruppen lite grann ibland.

Det är som vi sa, det finns väldigt, väldigt mycket missnöje. Det är arbetsvillkoren och det är lönerna, arbetstiderna och upphandlingarna som ligger och dunkar på, så att alla de sakerna vill vi på något sätt göra någonting åt och hitta nya sätt att göra.

Håller du med Bussförarutropet? Kommentera gärna.

Fakta: länk

Bussförarutropet nås på E-post: [email protected] eller på https://www.facebook.com/groups/bussforarutropet/

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt