Samhället

Vad får jag?

Måndag 5 Oktober, 2020

Enligt statistik från SCB hade Sverige 2019 inte mindre än 142.000 dollarmiljonärer. Tänk om man la en blygsam årlig skatt på en procent av en miljon kronor? Alltså inte på hela förmögenheten utan enbart på en procent av en enda miljon. En sorts krisskatt som skulle vara behövlig i dessa tider.

Vi pratar då om en procent på en miljon. Det ger 10.000 kronor per dollarmiljonär i årlig skatt. Multiplicerar man det med 142.000 blir det 1,42 miljarder kronor!

Fram till 2020 hade vi en skatt på dem i samhället som tjänade allra mest, den så kallade värnskatten. Den ”drabbade” tio procent av Sveriges befolkning.

Idag betalar de rikaste i Sverige ofta mindre skatt än en vanlig arbetare, inte minst med hjälp av skatteplanering och möjligheten att ta ut lön som kapitalinkomst med lägre skatt. Men också på grund av rena skattelättnader (som slopandet av värnskatten).

Detta är långt ifrån de jobbskatteavdrag som ger en vanlig arbetare några hundralappar mer i månaden. Långt ifrån fattigpensionärens ständiga jakt på lågpris för att kunna äta sig mätt. Så nästa gång en miljonär säger: ”Vad fan får jag för pengarna?”, så bli svaret lätt:

– Man får vad man betalar för.

Robert Nilsson Ahlberg

Kristianstad

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt