Fritiden

Vad kan man vinna?

Torsdag 3 Augusti, 2023

”Vad kan man vinna”

Det var frågan jag fick flera gånger häromdagen, när jag sålde lotter för en av våra fotbollsklubbar i Uddevalla. Jag visade vad som fanns på vinstlistan och jag blev lika glad varje gång jag fick dela ut en vinst, oavsett om den var stor eller liten. 

Jag gillar att sälja lotter, även om det också  händer att människor blir lite besvikna om vinsterna uteblir.

Att sälja lotter innebär också att man träffar och  får en pratstund med många människor  och då inte bara om vilka nummer som finns på lotten, och om det är vinst eller inte, utan också om idrottsminnen och idrotten i allmänhet! 

För mig som gammal fotbollsmamma är det kul att träffa unga män som för många år sedan var pojkar, som spelade fotboll i samma lag som mina söner. Idag är en del själva tränare/ledare för sina egna barn. 

Många roliga minnen dyker också upp, när  föräldrar från den tiden kommer fram. Det var  många matcher och cuper, då vi skjutsade och hejade och turneringar när vi var allt i allo. 

Att sälja lotter blir också en del för mig, att kunna ge tillbaka för den tid och engagemang som fotbollsklubben och dess tränare gav till våra pojkar.

Den ideella kraft som varit en viktig del av den basen som idrottsrörelsen är byggd på, ser annorlunda ut idag. Människor väljer bort att engagera sig och det svenska samhället har förändrats från det kollektiva till det individuella perspektivet. Detta har sjävklart också påverkat idrottsrörelsen. 

Ekonomiskt står idrottsrörelsen inför utmaningar med högre omkostnader för att driva verksamheten.  En del kan de påverka själva, men det behövs också stöd från stat och kommun. 

Så en sak är klar: det finns mer att vinna än bara en vinst i handen samma dag du köper lotten. Ett köp av en lott eller fler blir ett ekonomiskt stöd, stort eller litet, till idrottsrörelsen. En rörelse vi så väl behöver! 

unga sparkar boll

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ewy Gahnström

Uddevalla

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt