Samhället

Vad tycker du man ska göra åt skjutningarna?

Måndag 1 November, 2021

Just nu pågår en intensiv debatt om hur man kan bekämpa gängkriminalitet och skjutningar. På tidningarnas ledarsidor spottar proffstyckare ur sig floskler från höger och vänster. Men vad tycker folk i allmänhet? I en serie artiklar har vi frågat vanliga svenskar vad de anser bör göras.

Jag tycker att man ska sluta med daltandet med de kriminella och att det ska vara en massa överseende med att de har utländsk bakgrund. Sedan är det inte bara samhället som ska göra en massa utan det är också ett stort föräldraansvar att de uppfostrar barnen samt att de vill bli en del av det svenska samhället. De får vara så snälla att följa hur vi har det här, annars får de väl åka tillbaka till sina hemland.

Sedan anser jag att kommunen har lagt en massa pengar och annat ute på Näsby som inte uppskattas, utan de vill ha mer. Tyvärr har de själva fördärvat sakerna som de tycker ska ersättas gång på gång. Man har också själv ett eget ansvar inte bara samhället för hur saker och ting ska gå. Men det är väldigt lätt att lägga över det på andra utan sitt eget ansvar och sin egen medverkan för hur det ska lyckas.

Malin Nordgren, specialistundersköterska, Kristianstad

Snabba konsekvenser för alla brott. Stor samverkan mellan alla aktörer föräldrar polis socialtjänst osv. Störa störa störa. Lagändring i vittnesskydd att få vittna anonymt. Detta är jättesvårt. Så starka krafter i kriminaliteten. Det klart att förebygga är en sak, utvisa en annan. Men det är ju sjukt ledsamt när 15 åringar skjuter....en misslyckande på många nivåer...och bara skjuter mot mot vem som helst. Är det då människor av utländsk härkomst så blir man ju förbannad för att det göder alla fördomar och skickar folk rakt in i SD.

Det kräver krafttag att jobba intensivt på alla nivåer man bara kan.

Det behövs en massreaktion från hela samhället att detta accepterar vi inte. Vi är lite bleka just nu....

Anonym

Asyl bara till politiska flyktingar med progressiva värderingar. Föräldraansvar! Upprätta barnavårdsnämnder som gör hembesök, kollar trångboddhet och sociala missförhållanden. Mentorer och kamratstödjare i skolorna. Stöd till idrottsföreningar och andra ideella föreningar. Ordna sommarjobb under skolgången samt sommarläger långt från "orten". Ordna lärlingsjobb efter fullgjord skola. Vid allvarlig brottslighet fotboja och/eller "omplacering" i annan miljö än kompisgänget. Vid upprepad brottslighet och vapenanvändning: långa fängelsestraff med strama restriktioner och medborgarutbildning/yrkesutbildning. Fungerande frivård som kan återföra den "försöksutskrivne" till fängelset om försöket misslyckas. Mera Makarenko! Återupprätta fungerande gränskontroller för att beslagta vapen och narkotika. Hårda straff för lyxkonsumenter av kokain och annan narkotika.

Göran Gustavsson, före detta skötare, Stockholm

Danmark har ju gjort rätt mycket vad gäller straff och åtgärder riktade mot just gäng. Det skrevs ju en hel del om det i samband med att några svenskregistrerade gängbrottslingar dömdes där i våras. Förutom det har de infört en del andra åtgärder. Exempelvis omedelbart beslagtagande av bilar som används i "vansinneskörning", ofta den typen av sportbilar som gängen gillar att glida runt i. Oavsett vem som står som ägare tas bilen, vilket dessutom drabbat en del rika föräldrar till buskörande odågor. 237 bilar togs på detta sätt under 3 månader sen lagen infördes. En annan sak är att de utvisar de som dömts för brott i sin närmiljö från sitt bostadsområde. Alltså de som vandaliserat eller stulit där vräks. Det är en del av ghetto paketet som innehåller både bra och problematiska saker. Men givetvis är det viktigaste också att man inte kan ta in och placera invandrare med få möjligheter att försörja sig i ghetton. Sverige har tagit in långt fler än vad vi har jobb och goda bostäder till. Det leder såklart till dessa problem.

Inte med medborgarskap, det bryter ju mot diverse konventioner, men definitivt om de har uppehållstillstånd. Det har ju funnits fall när gängkriminella dömts till utvisning trots att de varit födda i Danmark. Medborgarskap är ju svårare att få så det handlar ju om fler personer.

Men om de är födda i Danmark har dom väl medborgarskap, eller dom har dubbelt så man tar ifrån dom det danska?

Nej om föräldrarna saknar medborgarskap blir de inte medborgare. Tror det fungerar på samma sätt i Sverige. I USA blir väl däremot fortfarande alla som föds i landet medborgare direkt. Angående dubbelt medborgarskap har man ju försökt dra in det danska för exempelvis IS-resenärer. Jag vet inte hur det gått.

Anonym

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt