Samhället

VÄNSTERPARTIET SLÅR VAKT OM GIG- OCH PLATTFORMSARBETE

Söndag 21 Januari, 2024

"Likväl kommer de utgöra en arbetskraft vid sidan av och konkurrerande med vanliga arbetare i den reglerade arbetsmarknaden genom positionen som egna företagare knutna till en "plattform" utan juridiskt ansvar för arbetsrätt och arbetsmiljö" skriver Göran Gustavsson om alla de gigarbetare som cyklar runt i städerna med matlåda på ryggen.

VÄNSTERPARTIET SLÅR VAKT OM GIG- OCH PLATTFORMSARBETE.
ETT FACKLIGT HAVERI I JÄMLIKA ANTI-RASISTISTISKA KLÄDER.

Hos (v) har anti-kapitalistisk systemkritik ersatts av krav på "förbättringar" för dem som är funktionella delar av den kapitalistiska arbetsmarknadens värsta avarter. Idag är "gig-arbete" begränsat till vissa marginella branscher, såsom matbud för den LATA medelklassen i vissa innerstadsdelar, t.ex. Södermalm och Kungsholmen i Stockholm. Men Uber och andra piratföretag som har slagit sönder och tagit över taxibranschen, vill göra insteg i allt fler delar av en allt mer kaotisk arbetsmarknad. De är en del av problematiken med bemanningsföretag, underentreprenörer, lönedumpande arbetskraftsimport och ett tilltagande skuggsamhälle. Kommer matbud och omvårdnadspersonal från dessa "plattformar" att anlitas av den kommunala hemtjänsten när besparingar ska ske inom offentlig sektor?

Vänsterpartiets fackligt-politiska talesperson Ciczie Weidby skriver:
"På Luciadagen kom glädjebeskedet. Miljontals cyklande matbud och andra gigarbetare skulle få bättre villkor och rättigheter tack vare en ny EU-lag. Men dagen före julhelgen när vinterkylan drog in över Sverige stoppades uppgörelsen av den svenska regeringen och andra högerregeringar. Nu riskerar matbuden att tvingas fortsätta leva utan sociala rättigheter många år framåt. För högern vill ha ett klassamhälle med skillnader mellan fattiga och rika. Dom vill att det ska finnas människor med dåliga eller inga rättigheter som inte vågar säga ifrån och därmed tvingas fortsätta ha det så."

Ciczie Weidby

Ciczie Weidby Foto: Wikipedia, Creative Commons

Vänsterpartiet vill att det ska finnas "miljontals" cyklande matbud och andra gig-arbetare från Pakistan och Bangladesh i Europa (hundratusentals i Sverige?) men de måste få "bättre villkor och rättigheter". Likväl kommer de utgöra en arbetskraft vid sidan av och konkurrerande med vanliga arbetare i den reglerade arbetsmarknaden genom positionen som egna företagare knutna till en "plattform" utan juridiskt ansvar för arbetsrätt och arbetsmiljö. Vänsterpartiets fackliga haveri är en följd av dess småborgerliga perspektiv och klassmässiga bas i den mondäna medelklassen. Ciczie Weidby och partiets engagemang för gig-arbetare beror uppenbarligen på och motiveras med att det handlar om s.k. utsatta människor från andra länder och att det är rasism att motsätta sig den här typen av service-tjänster.

Omslagsbild: Creative Commons, Wikipedia

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt