Samhället

Varför denna klarsynthet nu och inte då, M?

Lördag 24 April, 2021

Det var kanske inte alla som satt som på nålar härom veckan och inväntade Moderaternas nya rapport i migrationsfrågan? I sanningens namn gjorde jag det inte heller. Men av ren nyfikenhet gav jag den lite tid. Moderaterna har knappast något förtroendekapital i dessa frågor sedan den nyliberala överenskommelsen med miljöpartiet 2011. Den som öppnade dörrarna ytterligare för utnyttjandet av utländsk arbetskraft. Inte helt oväntat på bekostnad av ordning och reda på arbetsmarknaden.

Ska Reinfeldts elände fortsätta med Ulf Kristersson? Ja den som lever den får se, men det finns några nyktra avsnitt i rapporten. Faktiskt finns ett självkritiskt stycke. Rapportförfattarna medger att det har ställts alldeles för låga inkomstkrav på arbetskraftsinvandringen. De tycker till och med det är orimligt att lediga jobb inte går till arbetslösa i Sverige. Bra Moderaterna, någon gång ska väl polletten trilla ner! Men varför denna klarsynthet nu och inte då? Kanske är det så att det är omöjligt att kräva hårdare tag mot kriminaliteten samtidigt som billig arbetskraft slussas in i Sverige av ljusskygga aktörer? Jag anar att det bara är läpparnas bekännelse för dessa näringslivsföreträdare, men för egen del kan jag inte annat än hålla med Moderaterna i att det är arbetslösa här i Sverige som ska ta svenska jobb.

Men varför denna klarsynthet nu och inte då? Kanske är det så att det är omöjligt att kräva hårdare tag mot kriminaliteten samtidigt som billig arbetskraft slussas in i Sverige av ljusskygga aktörer?

Men vilka är då dessa arbetslösa? I och med Coronapandemin har många tidigare anställda kastats ut i arbetslöshet. Med det har tidigare arbetslösa pressats ännu längre bak i kön. Sorgligt nog är dessa nyanlända. De är helt enkelt svåra att slussa in på arbetsmarknaden och ofta är både språk och brist på rätt utbildning ett hinder.

Moderaterna skriver i rapporten att de människor som kommit hit ska bli en del av samhället. Men partiets lösningar ger oss alltjämt fortsatt förslummade villkor på arbetsmarknaden.

Moderaterna har en tro att lägre bidrag är en mirakelkur mot alla former av sociala problem, även arbetslöshet. Det kan låta klokt till en början men vem tjänar på pressad arbetskraft? Det skapar förutsättningarna för en än mer grumlig arbetsmarknad i botten av pyramiden. Min spaning är att problemet med arbetslösheten bland nyanlända kommer ställa krav på ännu sämre villkor och lägre löner. Säkert sneglar Moderaterna på EU:s krav på s.k. minimilöner. En regel som hotar att skada kollektivavtalsmodellen betänkligt.

Moderaternas vackra ord om skötsamhet och självförsörjning blir enligt mig bara ett sätt att sänka kostnaderna för en havererad migrationspolitik. Kvar blir de som invandrat till Sverige. Med dåliga svenska kunskaper och få utsikter till ett jobb att försörja sig på ser det mörkt ut för dem. Moderaterna skriver i rapporten att de människor som kommit hit ska bli en del av samhället. Men partiets lösningar ger oss alltjämt fortsatt förslummade villkor på arbetsmarknaden.

(Foto: Moderaternas pressbild + privat)

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Erik Pettersson

Elektriker, fackligt förtroendevald, Norrköping

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt