Tryggheten

"Vi ska aldrig göra oss av med alliansfriheten"

Lördag 7 Maj, 2022

"ALDRIG" göra sig av med alliansfriheten?

Till dem som snackar om "representativ demokrati" och att valda politiker måste få avgöra frågan om ett svenskt NATO-medlemskap istället för att den blir föremål för en folkomröstning. Det här budskapet är vad socialdemokraterna gick till val med 2018. Det konfirmerades i regeringsförklaringen förra året och av socialdemokraternas senaste partikongress.

Det verkar som att den alliansfrihet som tidigare slogs fast vara absolut nödvändig för att hålla Sverige utanför krig i ett skarpt läge, nu tvärtom anses värdelös när det skarpa läget väl infunnit sig. Nu vill den socialdemokratiska regeringen gå emot allt som man tidigare vädjat till väljarna om stöd för... Hur pass "representativ" är den "demokratin"? Ska en regering regera på sitt partiprogram eller på tillfälligt uppjagade opinionssiffror? Ett annat världsläge? Javisst, men det var ju just ett skärpt världsläge som ansågs vara det bästa sättet att möta med bibehållen militär alliansfrihet...
En alliansfrihet som skulle ge handlingsfrihet för oss att ta ställning när vi ville och vara neutrala när vi ville.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt