Samhället

Vilka yttranden ska vara förbjudna?

Onsdag 27 April, 2022

Vilka yttranden ska vara förbjudna?

Påskens våldsamheter i flera svenska städer har satt yttrandefriheten på dagordningen. Ska det verkligen vara tillåtet att skända heliga skrifter när det väcker så mycket sorg och hat hos troende människor?

Vi skryter ofta om att vi har en unikt gammal yttrandefrihetslagstiftning i Sverige. Men förbudet mot att smäda religion levde kvar länge. August Strindberg blev åtalad för hädelse mot gud efter att han skrivit novellsamlingen Giftas

Hela poängen med yttrandefriheten är att skydda yttranden som provocerar och upprör. Yttrandefriheten måste vara allas, annars är den ingens.

Om vi säger att vissa yttranden ska vara förbjudna måste vi också kunna svara på vem som ska bestämma vilka. Vem vill du ge den makten? Vill du ha den makten? 

Jag tänker också på alla nya svenskar som flytt från länder där hädelse är förenat med livsfara. Jag tänker på de svenskar som för inte så länge sedan flydde det religiösa förtrycket här. 

Sedan dess har vi vunnit rätten att skända heliga skrifter. När jag säger att en galning måste få bränna Koranen i ett område med många muslimer är det inte för att jag håller med honom i sak. Utan för att alternativet är så mycket värre. 

Foto: Rane Torjusen

Fakta: Debattartikel i SvD: Polisledningen har gått vilse i demokratin

I SvD skriver två dialogpoliser ett debattinlägg där de bl.a skriver:
”I vår verksamhet som dialog­poliser har vi stått öga mot öga med varenda åsikts­yttring och ideologi som i praktiken existerar, inte sällan handlar det om krafter som är djupt anti­demokratiska och utmanar vårt samhälle. Vårt budskap har alltid varit att möta dessa krafter med demokrati. För även i de mest odemokratiska rörelser pågår en diskussion om hur man bäst påverkar opinionen. I en stark demokrati vinner demokratins spelregler över våld och hot som metod. Detta betraktar vi som en sanning. Detta innebär inte att dessa krafter ändrar åsikt, men genom att få dessa krafter att följa demokratins spelregler ges samhället en möjlighet att möta idéer i stället för våld. Inskränkningar i demokratin ödelägger i praktiken polisens arbete att arbeta brotts­förebyggande mot antidemokratiska krafter.”

Hela artikeln kan du läsa här

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Jenny Tedjeza

Skribent och biträde i äldrevården, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt