Samhället

Villa Villekulla?

Torsdag 25 November, 2021

Det har varit full fart i riksdagen. En statsminister som avgick efter sju timmar men kan tänka sig bli vald på nytt. Ett miljöparti som inte längre vill sitta med i regeringen. Glädjens dag för socialdemokraterna byttes snart till att leendena frös till sura grimaser efter bara 7 timmar. Här är några tankar från olika personer.

Mycket har skrivits om torsdagens politiska såpopera men kan ju i all anspråkslöshet konstatera följande:

  • Centern fortsätter agera i ett parallellt universum och har som krav att typ hela deras nyliberala partiprogram ska genomföras samtidigt som deras paranoida beröringsskräck gentemot två av riksdagens partier blir mer och mer bisarr.
  • Det är väldigt liten skillnad på den budget som röstades igenom och den f.d regeringens, den nyliberala politiken fortsätter oavsett och sett till sakfrågor finns det en del positivt i den budget som antogs såsom sänkt bensinskatt vilket iaf i någon mån kan underlätta för vanligt folk på landsbygden.
  • Varken kön, hudfärg, sexuell läggning etc borde spela någon som helst roll i samhället överhuvudtaget och när det gäller politiken är det resultat, villkor och välfärd för oss som bygger landet och i vilken riktning de politiska beslutet tar samhället som är det viktiga. Sedan om det är en man eller kvinna, vit eller svart person, homo eller hetero som står bakom är totalt oväsentligt. Ett bra beslut kan vara taget av en vit medelålders man precis som en lesbisk svart kvinna och vice versa och sett i det perspektivet har jag väldigt svårt förstå att sådan vikt läggs vid att den eventuellt blivande statsministern är en kvinna.
  • V borde sluta drömma om någon slags tänkt samhörighet med C som ju inte vill ha med partiet att göra överhuvudtaget. C är som jag sagt många gånger ett extremistiskt nyliberalt parti vars inflytande över svensk politik är oerhört skadligt och inneburit massa skit de senaste åren. V borde stenhårt opponera sig mot detta och inte släppa fram en regering som går Centerpartiets ärenden och inte minst raserar arbetsrätten.

Stefan Pedersen

Systerskap! Ska jag känna systerskap med Magdalena Andersson bara för att hon är Sveriges första kvinnliga statsminister? En statsminister som har varit med och infört begränsningar i strejkrätten och försämringar av LAS. En statsminister som försvarade utrikesminister Ann Lindes slöjbärande med att raljerande lägga upp bild på sig själv och några till i hatt och jämförde med det slöjtvång som flickor och kvinnor får utstå i Iran. Ett inlägg som hon efter massiv kritik tog bort.

Nej mina ”systerliga” känslor går istället till alla de som kämpar mot det hedersförtryck många flickor och unga kvinnor utsätts för här i Sverige. Till alla de unga pojkar som i hederns namn tvingas bevaka sina systrar. Till de vänner/lärare som ger alla dessa unga kunskap om vårt samhälle, kunskap som ska ge dem styrka att gå sin egen väg. Till alla de kvinnojourer som skyddar hedersutsatta.

Kortet är en skärmdump från filmen Hör min röst -Slöjans revolution av Nahid Persson.

Protest mot slöja i Iran

Sonja Persson

UPPGÖRELSE, MEN INGA GARANTIER FÖR ATT LÖFTENA INFRIAS.

Vem trodde något annat? Men exakt hur samarbetsformen ska se ut mellan (v) och regeringen framgår inte. I själva verket är det först EFTER kommande val den EVENTUELLT kan komma att gälla. Och vad säger Centern om det... ?

Beträffande höjning av de lägsta pensionerna, så ska det ske genom att Riksdagen under våren förutsätts rösta för en proposition om ett tillägg på 1000 kronor/mån för runt 700.000 pensionärer. Vilket inte alls är säkert att den gör...

Vänsterpartiet har alltså gått med på utställda löften om ett samarbete och om pensionshöjningar som inte alls är garanterade kommer att genomföras. Detta för att inte bära ansvar för att Sverige går miste om sin första kvinnliga statsminister. Men ett val måste ändå hållas om knappt ett år, vilket det vänstersosseliberala blocket ser fram emot med bävan...

Göran Gustavsson

Magdalena Andersson avser att regera vidare med en socialdemokratisk minoritetsregering och med en budget som LOs ordförande Susanna Gideonsson anser vara "hål i huvudet"...

Gideonsson har nyss sålt ut arbetarnas anställningstrygghet genom att gå med på försämringar av LAS. Men VAD ÄR DET SOM TVINGAR MAGDALENAS REGERING ATT LÄGGA FRAM EN PROPOSITION OM FÖRÄNDRAD LAS I DETTA LÄGE? Januariöverenskommelsen är skrotad. Varför måste Magda ändå tillfredsställa Annie och genomföra Jökens mest arbetarfientliga punkt? Det finns goda möjligheter för att denna fråga skrinläggs, åtminstone till efter valet. Men det behövs omfattande arbetarprotester och att de kvarvarande röda fackförbunden mobiliserar en sådan rörelse under våren innan klubban faller i Riksdagen.

https://arbetet.se/2021/11/24/lo-om-hogerpartiernas-budget-hal-i-huvudet/?fbclid=IwAR1x7tGhlo8JyRCqxzPF_a3c1mkW91Vl7qRL7fpjiH0KB0wTfcI5zVr92wg

Göran Gustavsson

Fakta: FIKASNACK

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt