Samhället

Vissa saker är för viktiga för att leka affär med!

Fredag 26 Mars, 2021

- Det är så himla långtråkigt. Orden är den äldre damens som jag för ett tag sedan träffade på hennes årliga läkarbesök. Ungefär samma sak har jag hört från många av mina äldre patienter senaste månaderna. Det är tråkigt att inte träffa barnbarn, inte gå i affärer, ja mest bara vara hemma. Men samtidigt har de alla haft förhoppningen om att ni vänder det snart, nu kommer ju vaccinet.

De första vaccindoserna gavs i Sverige i slutet av december. Det är över tre månader sedan. Men sen har det inte riktigt kommit igång. Inte för att vi i vården varit dåligt förberedda eller dragit benen efter oss. Utan för att företagen som skulle ha levererat vaccin gång på gång har meddelat att de inte kan leva upp till de avtal som tecknats.

I Sverige hade vi fram till 90-talet en gemensamt ägd vaccinproduktion. Det var en del av SBL, statens bakteriologisk laboratorium.

Frågan om vaccin mot Covid-19 visar det helt orimliga i att låta marknaden sköta så viktiga saker som läkemedel. I Sverige hade vi fram till 90-talet en gemensamt ägd vaccinproduktion. Det var en del av SBL, statens bakteriologisk laboratorium. Men den privatiserades och efter några år flyttades det mesta av verksamheten från Sverige. Det som vi tidigare ägde tillsammans är nu en del av det multinationella läkemedelsföretaget Johnson and Johnsson.

Så när vi nu är mitt i en pandemi få är vi utlämnade till privata läkemedelsföretag vars högsta syfte är att dra in vinst till sina ägare.

Så när vi nu är mitt i en pandemi få är vi utlämnade till privata läkemedelsföretag vars högsta syfte är att dra in vinst till sina ägare. Företag som är så måna om att vinna upphandlingarna lovar guld och gröna skogar. Men sen när de inte kan leverera så står Sverige där och kan bara hålla tummarna.

Precis som när vi i pandemins början kunde konstatera att de beredskapslager som funnits med sjukvårdsmaterial hade offrats i tron på marknadens möjligheter att lösa allt på bästa sätt.

Sveriges beredskap har på område efter område skrotats de senaste 30 åren. Samtidigt har privatiseringar och nedskärningar försämrat vård och omsorg. Pandemin har gjort att effekterna av detta inte längre kan döljas eller snackas bort.

Självklart måste Sverige ha en egen tillverkning av vaccin och andra läkemedel. Lika självklart måste den ägas gemensamt, så den faktiskt kan styras efter behoven av vaccin och medicin. Vissa saker är för viktiga för att leka affär med.

LÄS SENASTE NYTT OM VACCINER SOM FÖRSENAS HÄR

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Jens Halldin

Läkare, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt