Samhället

Alla svenskar är miljonärer

Fredag 20 Januari, 2023

Andreas Cervenkas bok om Girig-Sverige är väl inget för den med dåligt hjärta. Men rekommenderas för övriga, som tål att bli skitförbannade. Boken visar att alla svenskar är miljonärer.

Närmare bestämt har "vi" 2,1 miljoner i nettoförmögenhet. Per person. Om det nu inte stämmer med våra kontobesked från banken har det med statistik att göra. Typ när Bill Gates kommer in på en bar i Texas ökar medelinkomsten på baren. Utan att nån av de andra märker det och börjar bjuda laget runt.

20230106_141841.jpg

De 542 miljardärer (0,00005%) Sverige officiellt har idag äger 16 % av den samlade förmögenheten. Vi fick mer än 330 nya miljardärer när vi andra var upptagna av Coronan.

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Miljardärslistan har kända namn som Kamprad och Rausing. Men även hyresvärden för två av mina barn, Jacob Karlsson.

Jacob Karlsson K-fast

Foto: K-Fastigheter

Fler överraskningar fick jag av listan. På jobbet köpte vi luftfilter från ett, som vi trodde, litet företag i Trosa. Ägarfamiljerna till det idag världsomspännande foretaget, finns på listan.

Som rörmokare vill man ju gynna svensktillverkade varmvattenberedare, typ från Markaryd. Även de ägarna är på miljardärslistan.

Ägaren till min favoritaffär Biltema finns med.. Likaså ägarna till Jula, Rusta, Max, Apotea, bettingsajter och inkassoföretag.

Så de 2,1 miljonerna vi har i genomsnitt, verkar ha ramlat igenom våra fickor ner i ett fåtals stora kassavalv.

Mikael Andersson är en av dessa. Ska man säga parasiter? Tensta, Rinkeby och Hjulsta är namn som ofta förekommer i skjutningsrapporterna. Men dess hyresgäster har skapat hans förmögenhet. Med en takvåning inkl pool på Strandvägen i Stockholm, renoverad för 100-tals miljoner och en liten ranch i Texas, köpt för 200 miljoner av de boendes pengar.

Under Coronan, 16 mars 2020, beslöt Riksbanken att stödköpa fastighetsobligationer för 400 miljarder. Gissa om det jublades i takvåningen. Samtidigt som många småföretag kursade och folk blev arbetslösa.

Riksbanken tar från de som behöver och ger till de som redan har. Annica Winsth, chefsekonom, Nordea

Riksbanken beslöt också att låta bankerna låna obegränsat med pengar till 0,2 % ränta. Cervenka skriver att beslutet kunde översättas så här: Alla som spikade häst 10 i lopp 5 på travbanan kommer att få pengarna tillbaka.

Riksbanken beslöt också att stödköpa storföretagens papperslappar, obligationer. Cervenka liknar det vid att luftbomba Djursholm med kontanter under förevändning att man vill hjälpa barnflickor, städare och hantverkare.

Chefsekonomen på Nordea, Annica Winsth, säger att Riksbanken tar från de som behöver och ger till de som redan har.

Så Coronan bidrog till att Sverige fick ännu fler miljardärer.

De har fördubblat sin andel av förmögenheten, resultatet av våra samlade ansträngningar.

Cervenka2

Illustration: Thomas Molén i Girig-Sverige

Cervenka tar också upp de som gjort denna förmögenhetsflytt möjlig.

Göran Persson

När Göran Persson 2019 blev vald till Swedbanks styrelseordförande, fick han frågan varför han hade valt att behålla sina aktier i en konkurrent, Ålandsbanken ( då värda 5 miljoner) Fanns det inte en konflikt? Hr
ordförande avfärdade tanken. Det fanns inget problem, det var ju bara mycket liten aktiepost. Visst, jämfört med den andra 100 miljonerna han äger så är det ju en piss i Atlanten.

Så de 2,1 miljonerna som ramlat igenom våra fickor har även stannat i politikerfickor. Cervenka berättar även om några av de andra politikerna, som valt pengar före heder, : Pär Nuder, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Samtliga vill casha in och är på väg till godsherre Perssons förmögenhetsnivå.

Den bästa kunden är den som inte betalar direkt, men som får en påminnelse och sedan inkassokrav

En speciell plats har också de som skor sig på olyckan, säg Klarna det räcker. De skickade 72 000 betalningsföreläggande via Kronofogden under Coronan. "Den bästa kunden är den som inte betalar direkt, men som får en påminnelse och sedan inkassokrav." sa en av Klarnas grundare, Niklas Adelberth på investerarkonferens 2014, enligt Svenska Dagbladet.

Gamarna i spelbolagen får sig också en känga. Idolporträtt i media, men hatade av många lurade spelare och deras anhöriga.

Den svenske fastighetsmiljardären Akelius kallar den ökande ojämlikheten för ett farligt läge, där folk blir mer och mer förbannade. Men hur ska vi samlas? Socialdemokratin har ju gett upp tanken på ett samhälle med en annan ledstjärna än ett fåtals girighet.

Vad tycker du? Är det bra att vi har många rika, för då finns det ju jobb med att putsa deras stövlar? Eller kan Folkhemmet återkomma i version 2.0?

Lyssna här i spelaren när Andreas Cervenka berättar kring Girig-Sverige på Transport och Byggnads möte i Malmö. Ljudet har sina svackor, men budskapet är det inget fel på. Cervenka får ordet ca 2 min in i videon.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ulf Johansson

F d Maskinreparatör, Kristianstad

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt