Jobbet

Arbetsmiljöverket sviker lokförarna

Lördag 29 April, 2023

Igår var det Internationella arbetsmiljödagen. Det känns cyniskt och som ett slag ansiktet på alla lokförare och tågvärdar när Arbetsmiljöverket samtidigt upphävt skyddsstoppet på pendeltågen i Stockholm. Läs en inom pendeltrafiken anställds ilska över Arbetsmiljöverkets beslut. Nu startar skyddsorganisationerna på Stockholmspendeln en egen trafiksäkerhetsutredning. Läs om den i Faktarutan.

”Vem kan man lita på” och ”Which side Are you on?” är två låttitlar som dyker upp i huvudet när nu Arbetsmiljöverket ställer sig helhjärtat på toppolitikernas och det utländska företagets sida och spyr ut sig floskler som att de minsann är så förstående kring att det finns en oro inför ensamarbetet men att allt, trots skyddsombudens gedigna kunskap och faktaunderlag om incidenter, är hundra procent säkert. Det finns bara två ord - besvikelse och vidrigt!

Det tycks som att säkerhet och arbetsmiljö ingenting är värt längre. Förarkårens samlade erfarenhet och yrkeskunskap väger lätt mot toppolitikernas och företagsledningars välsmorda maskineri av inflytande och makt. Vad är den samlade förarkårens erfarenheter värda när Anton Fendert och hans gelikar vet så oerhört mycket bättre trots att alla vet att de ljuger. Säkerheten sätts helt enkelt inte främst längre. Förarnas arbetsmiljö är en petitess. Resenärernas säkerhet ingenting värt när det ska sparas pengar. Tågvärdarnas gedigna kunskaper och service, säkerhetstänk och oerhört viktiga funktion som personal i säkerhetstjänst struntar dessa människor med makt blankt i. En förare ska självklart ensam kunna ansvara för upp mot 1800 resenärer och självklart handlar alltsammans enbart om en oro inför förändringar.

Mygel, bluff och båg har kantat hela processen men kampen mot dårskapen går vidare! Sista ordet är inte sagt!

"Ett hårt slag i magen" säger Roger Delin, ordförande för ST Pendeln om Arbetsmiljöverkets beslut att häva skyddsstoppet i en intervju i publikt.se. Men kampen fortsätter för att få tillbaka tågvärdarna. Du kan läsa intervjun här

Fakta: Oberoende utredning behövs

Upprop från skyddsombud pendeln ST

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Anonym

Sverige

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt