Jobbet

Fler nattpass är kass

Onsdag 15 Maj, 2024

Marija Bajic Peter, en av många omsorgsanställda i Kristianstad, som upprörs av att chefer och politiker planerar att korta nattpassen för omsorgspersonalen. Med följd att det blir fler nätter att jobba. Lyssna här:

-Jag tror att det kommer fram att vi inte har tillräckligt med pengar på grund av att vi har slösat med alla resurser. Vi har alldeles för många tjänstemän, säger Marija.
-Det är så att kommunen har lärt sig att vi är så lojala mot våra kunder. Och vi accepterar vad som helst och bara nickar med huvuden. Men jag tror att vi har kommit så långt att vi är lojala mot kunderna. Det handlar inte om att vi är mot något, vi vill ha förbättringar av omsorgen, säger Marija och uppmanar såväl personal som brukare och anhöriga att skriva under namninsamlingen

Kristianstads kommuns omsorgspersonal skriver ett brev i vanmakt samt frustration över sin arbetssituation sedan en lång tid tillbaka.

"Nu har vi fått nog och kräver bättring, för oss samt våra kunder.

Vi, Kristianstads kommuns omsorgspersonal, skriver detta brev i vanmakt samt frustration över våra arbetssituation sedan en lång tid tillbaka. Nu har vi fått nog och kräver bättring, för oss samt våra kunder. Vi lider av fruktansvärd stress och utmattning och vi är många som i skrivande stund är hemma sjukskrivna, för att vi orkar inte längre. Som vida känt var vi emot kristianstadmodellen där allting började, men vi hade inget att säga till om, det var tydligt. Tanken var att alla skulle kunna leva på sin lön(en god tanke), men många orkar inte jobba heltid med de villkoren ni satte. Så nu tvingas många gå ner i tjänst för att få tillräcklig återhämtning, är det så det ska vara?! Sedan kom bemanningshandboken som var under all kritik, vilket är vida känt, och nu omarbetning av den där vi trodde att vi fick lite gehör för våra synpunkter. Men istället så bestäms saker bakom kulisserna så som att vi nu istället ska ha 9h natt. Vilket vi ALLA dag som natt är emot! Inte nog med att det förvärrar våra scheman avsevärt, ni förstör även för våra kunder. Deras rutiner, mående och enligt Svensk lag "värdigt liv", kommer bli kraftigt försämrat! Anhöriga kommer även dom att må dåligt, när de ser att det endast är förvaring av deras kära som bedrivs i Kristianstads kommun! Personalen vet inte hur de ska orka eller kunna komma till jobbet och göra ett gott jobb med de förutsättningar ni ger oss! Uppsägningarna haglar in men det blundas det för! Sjukskrivningarna är högre än nånsin! Vad ska vi göra för att bli hörda och förstådda!? Det sägs att det är för nattpersonalens bättre mående och att forskning visat på detta. Vi alla undrar vilken forskning!? Kommunal, stressinstitutets forskare mfl säger motsatsen men det blundar ni styrande politiker för. Vi tänker faktiskt inte rätta oss i ledet denna gång! Vi kommer slåss för våra kunder och oss själva, utan att ge upp! Våra dagpass kommer bli längre. Hur gör den ensamstående när barnomsorgen inte har öppet längre? Eller öppnar så tidigt? Hur gör den som åker kollektivtrafik? Nattpersonalen kommer få hälsopåföljder pga fler dygnsomställningar, stress och mindre återhämtning. Punkterna är många som vi ser, medan styrande bara ser en möjlighet att spara in pengar! För detta förslaget gagnar verkligen inte vår hälsa och våra kunders välbefinnande!! Och man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det inte gagnar kommunens ekonomi heller!!

Mvh omsorgspersonalen "

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt