Samhället

FODOORA ERBJUDER HEMBESTÄLLNING AV LÄKARE

Lördag 10 September, 2022

Gigföretaget Fodoora satsar på att man ska kunna buda hem hushållsnära tjänster som t.ex. städhjälp – eller få hembesök av läkare! Göran Gustavsson skriver om ett politiskt landskap där vårdprofitörer tillåts härja fritt.

Det här är så galet snurrigt så man vill utbrista: "sluta snurra kära jordklot, jag vill kliva av"... Men kapitalismen är just så här snurrig. Var helst det yppas en nytt område att göra marknad av så flockas kapitalägare, stora och små, likt flugor på en sockerbit för att gödas och bli feta innan de lyfter till nästa objekt som kan generera den åtråvärda profiten.

Men det hela förutsätter ett politiskt landskap där regioner med ansvar för sjukvården tillåter vårdprofitörer att härja fritt och t.o.m. kan lägga ut vårdansvar till "gig"-företag och betala dem för deras tjänster. Det förutsätter också mindre nogräknade etiskt handikappade läkare som låter sig enrolleras i den tänkta verksamheten. Heders till Läkarförbundet som tar kraftfullt avstånd från Foodoras planer.

"Åh jösses. Det är lätt att komma på elaka skämt här. Tänk vad bekvämt att kunna beställa hem både en pizza och en kardiolog på samma gång" säger Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen och andre vice ordförande i Läkarförbundet, i artikeln nedan.

Länk till artikeln i Läkartidningen:

Fodoora erbjuder hembeställning av läkare

Fakta: FIKASNACK

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt