Samhället

Elräkningen - en chock

Söndag 9 Januari, 2022

Som en bomb dimper nu elräkningen för december månad ner hos allt flera. Vi har inte råd att att bo kvar, messar en ensamstående mamma. Håkan Sörle och Robert Nilsson Ahlberg kommenterar sina jätteräkningar. Sverige har överskott på el, elföretagen karvar guld och de vill att vi vanliga ska betala kalaset som vanligt. Hur ser det ut för dig? Vad kan vi göra åt det?


Elen blir bara dyrare och dyrare. Jag är ingen expert men här är väl ytterligare ett exempel på något som gått snett med alla privatiseringar.

IMG_0392.jpg2.jpg

Detta betalar vi för ett radhus på 86 kvm med varmluftsfläkt som uppvärmning. Nån gång slår man på ett element för att inte frysa ihjäl. OBS! Detta är en månadskostnad.

Håkan Sörle

När elräkningen kom denna månad blev det en smärre chock, jag som har rörligt ska enligt människor med pekpinnar skylla sig själv. Jag bor i en villa med en genomsnittlig förbrukning av el per år som ligger på 15 000 kWh. Denna månads elräkning motsvarar hela första kvartalets räkningar för förra året och försätter detta enligt Eons prognos, så kommer första kvartalet nu att bli lika kostsamt som hela 2021.

elfaktura Robert

Samtidigt som man hävdar att man får skylla sig själv på grund av att man valt rörligt, finns det människor som inte har tid och ork att sätta sig in i djungeln av elpriser och väljer det som grannen eller en god vän rekommenderar. 

En god vän till mig flyttade i somras  från en liten etta  till en marklägenhet. Hon är ensamstående med två barn och har en timanställning på en städfirma. Främst flyttade hon till större för att den äldsta dottern som snart fyller 10 år ska få ett eget rum och slippa dela rum med mamma och lillasyster i vardagsrummet.

  • Vi har tyvärr inte råd att bo kvar. Lyder ett sms som lyser upp vårt sovrum i decembermörkret.
  • Vi har nog inte ens råd att fira jul.

Jag ställer mig frågande till vad som har hänt och hennes enkla svar var: "Jag har fått Elräkningen". 

Robert Nilsson Ahlberg

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt