Samhället

Tysk elsmitta

Onsdag 8 December, 2021

Mellan klockan 16 och 17 i måndags blev en elpristopp på 6,48 kronor per kilowattimme. Fattas det ström i Sverige?

– På årsbasis har vi överskott på el. Under 2020 köpte Sverige 0,5 terawattimmar från Tyskland, Polen och Litauen. Samtidigt sålde vi mer än 20 gånger så mycket: 11 terawattimmar, säger SVTs reporter Johan Zachrisson Winberg,

Tidningen Elektrikern skriver:

"Egentligen har Sverige ett överskott av elproduktion. Tio till femton procent av all elproduktion exporteras till länder i närområdet som Tyskland, Danmark, Finland och Baltikum. "

En ledtråd ger E-on-ägda Uniper på sin hemsida:

Skärmbild 2021-11-29 202050.png

Elenergi är både en import- och exportvara. Sveriges elförbrukning är ungefär 140 TWh på ett år. De senaste åren har nettoexporten varit mellan 10-30 TWh.

Sverige har drabbats av tysk elsmitta. Egentligen EU-smitta. En del i Sveriges allt högre elpriser är EU-medlemskapet. I enlighet med EU:s mål om en inre marknad för el ska strömmen styras till den som betalar mest.

Om dyr naturgas pressar upp priset i Tyskland och Danmark, så kommer norrländsk eller skånsk el att hitta en avsättning på kontinenten till det högre priset. Eftersom samma pris gäller i hela det område där elen flödar fritt så kommer skåningarna att tvingas betala det högre priset. Tack vare de elkablar till kontinenten som vi alla genom nätavgifter tvingats betala för. Leve den fria marknaden, sa elbolagen. Hela vägen till banken.

elmarknaden

Bild från https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Tidigare var Sveriges elproduktion allmännyttig. Vattenfall, Sydkraft och de flesta andra elbolagen ägdes av stat och kommun och hade i uppdrag att förse Sverige med el.

Från 1987 och fram till den nya ellagen 1996 tas utvecklingen mot en bolagiserad och avreglerad elmarknad i små och stora steg. Utvecklingen inleds av den socialdemokratiske finansministern Allan Larsson, skyndas på av den moderate näringsministern Per Westerberg och fullbordades under Göran Perssons tid som finansminister, med den nya ellag som antas den 1 januari 1996.

Inte minst det sista är ironiskt, då Göran Persson så sent som 1993 i sin roll som sossarnas energipolitiske talesman argumenterade hårt mot avregleringen och bland annat sade: "Vi riskerar att slå sönder en väl fungerande elförsörjning utan att veta riktigt vad vi ersätter den med."

2018 summerade bl.a. Elektrikernas ordförande avregleringen:

"Priserna har rusat, underhållet försämrats, arbetsplatsolyckorna ökat och anställningstryggheten försvagats. Färre anställda ska utföra ett en större del arbete samtidigt som elbolagen kan plocka ut miljardvinster."

Nu skördar vi den bittra frukt Göran Persson och de andra politikerna sådde. För samtidigt som 50% av hushållen har rörligt elpris och betalar uppåt 2,50 per kWh plus alla skatter och övriga avgifter, har Microsoft och de andra datajättarna skattesubentionerad el. Vi betalar 44,5 öre, de betalar 0,6 öre i energiskatt.

Röster om elpriserna

– Borde det inte va omvänt, frågar sig Dennis Andersson, byggnadsarbetare och Vi Som Bygger Landets ordförande.

– Bort med elskatten för hushåll. Den el vi producerar ska i första hand gå till svenska hushåll och företag, till ett lågt fastställt pris, till allmännytta. Utan vinstintresse. När det är överskott kan den elen säljas till andra länder

Dennis Andersson, arbetsledare bygg, Trelleborg

– Jag tycker vi ska se om vårt eget hus. Det är orimligt med dessa prisökningar när bara Vattenfall har 42 miljarder i vinst de första 9 månaderna i år, säger Hans Albertsson, informationsansvaring på Bränsleupproret.

– När Sveriges elpris kopplas till Tyskland, kopplas vi till priset på kol och naturgas. Som i sin tur kopplas till EU:s hittepå med priset på utsläppsrättigheter.

– Vindkraft är osäkert och måste kompletteras med reglerkraft som täcker behovet. Exempelvis fler värmekraftverk, som går relativt snabbt att bygga."

Hans Albertsson, informationsansvarig på Bränsleupproret

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ulf Johansson

F d Maskinreparatör, Kristianstad

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt