Tryggheten

På vems sida står ni, politiker?

Torsdag 20 Maj, 2021

Du som är följare av ”Vi som bygger landet” har redan läst om protesterna mot nedskärningarna i grundskolan i Borås. Igår, onsdag 19/5 var det dags för nästa steg i kampen mot dessa. Barn på Asklandaskolan demonstrerade mot nedskärningarna utanför skolan anförda av bl.a. Amanda Andersson som är talesperson för "Vi som protesterar mot nedskärningarna av grundskolorna i Borås stad 2021".

Varje barn hade en skylt med namn på de fullmäktigepolitiker som på torsdag (idag, reds. anm.) skall fatta beslut om nedskärningarna. På plakaten hade de också skrivit några ord med krav eller uppmaningar till politikerna.

Efter en kort demonstration samlades de för att visa upp sig för pressen. Undertecknad var där och efter en stund dök även lokalradion, P4 ”Sjuhärad” upp. De gjorde ett bra arbete på plats och torde ha bra material för ett bra reportage i radion.

20210519_113418.jpg

Elever protesterar med skyltar med namn på fullmäktigepolitikerna som skall fatta beslut om skolnedskärningarna ( Foto: Ronny Larsson)

Elevernas krav är att de skall få behålla sina lärare och assistenter, att mer pengar skall anslås till skolan och de är beredda att fortsätta med sina protester tills kraven uppfyllts. Det här är första gången de använder sin demokratiska rättighet att demonstrera sin vilja.

Amanda Andersson förklarade att de efter många år av nedskärningar inom skolan fått nog och att man därför måste göra något för att påverka politikerna. Det är, redan alldeles för många barn som far illa i skolan p.g.a. resurs- och personalnedskärningar inom verksamheterna.

Bara två har kommit med något konkret. Det är SD-representanterna som föreslagit att utöver de 21 miljoner som kommer att klubbas på torsdagens fullmäktigemöte skall man satsa 15 miljonen extra till skolan.

Amanda och andra på mötet var besvikna på politikernas respons på deras krav. Alla fullmäktigepolitiker har fått mail från gruppen. Endast två politiker har behagat svara annat än att det är ”bra och positivt att föräldrarna engagerar sig”. Bara två har kommit med något konkret. Det är SD-representanterna som föreslagit att utöver de 21 miljoner som kommer att klubbas på torsdagens fullmäktigemöte skall man satsa 15 miljonen extra till skolan. Detta skulle kunna ge skolorna i Borås ett års andrum. Frågan är om någon i fullmäktige klarar av att rösta på ett förslag som kommer från SD (undertecknads anm.).

20210519_115521.jpg

Amanda Larsson, talesperson för protestgruppen som vägrar ge upp (Foto: Ronny Larsson)

Amanda uppmanade under evenemanget och genom Facebook, så många som möjligt att de skall maila till alla fullmäktigeledamöter och ställa krav på att de ställer upp för alla barn i grundskolorna i Borås och stoppar nedskärningarna. Föräldrarna är beredda på att fortsätta sin kamp om fullmäktige går emot deras krav på att stoppa besparingarna. Kontakter med föräldrar på andra skolor är redan tagna.


Fotnot

Skribenten Ronny Larsson har skickat ett brev till fullmäktigeledamöterna i Borås. Vi på redaktion väljer att publicera det i anslutning till artikeln, eftersom det innehåller en viktig demokratisk kärna:

RonnysBrev.png

Kl 18:00 ikväll startar fullmäktigemötet i Borås Stadshus. Då kommer beslut fattas och vi får se vilken sida politikerna väljer.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ronny Larsson

pensionerad lärare och fd. skolledare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt