Jobbet

Påskledigt, visstid och hyvling

Torsdag 6 April, 2023

Nu är det påsk och vi längtar efter lite extra ledigt. Men de som jobbar på lager inom handeln har att acceptera Handels tecknade kollektivavtal för lager och e-handel. Alltså jobb långfredagskväll och tillbaka på jobb annandagpåsk morgon eller tvärtom. En helg som istället kunde inneburit umgänge med familj och vänner. Bara för att det där plagget som är beställt på HM ska levereras helst dagen efter beställningen kom in. Allt för konkurrensen och för att bli den ledande i att distribuera snabbast!

Men vad fick då Handels som kompensation? Jo att allmän visstidsanställning inte får förekomma. Inte utan det lokala fackets godkännande. På HM:s lager i Borås jobbade för mindre än ett år sedan ca 300 som visstidsanställda.

Så vilken påskledighet får dessa lagerarbetare som går skift på HM:s lager?

Fakta: Fikasnack

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Om kollektivavtalet för lager och e-handel:

Handels tecknade 2017 ett nytt kollektivavtal för lager och e-handel. Det innebär att arbetsgivaren har rätt att förlägga arbetstiden mellan 05 och 24 alla dagar i veckan. Visserligen med förhandling med facket men det lokala vetot gäller inte längre. I Borås har detta inneburit att de enda dagar som nu är garanterat arbetsfria är jul-, nyårs- och midsommarafton.

Som kompensation fick Handels igenom att allmän visstidsanställning inte får förekomma. Isåfall måste man komma överens med den lokala fackliga organisationen.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt