Samhället

Semesterersättning till de som arbetar i daglig verksamhet

Tisdag 2 November, 2021

Therese Rhann i Socialisterna Välfärdspartiet skrev en motion om gratis kaffe för de som jobbar inom daglig verksamhet. Den röstades ner och lite av historien runt den kan du se en video om här https://www.facebook.com/SVUppsala/videos/1021707935041922?locale=sv_SE. Nu har Therese skickat in en ny motion om att brukare inom daglig verksamhet ska få behålla sin dagersättning om 61 kronor om dagen då de har semester under sommaren och julen. En självklarhet skriver Therese att de precis som andra ska ha rätt till betald semester.

För en tid sen röstades min motion om att ta bort ”kaffekassor” på daglig verksamhet ner i kommunfullmäktige i Uppsala. Endast 9 av 81 ledamöter ansåg att fika skulle vara gratis på arbetsplatser inom daglig verksamhet. Så min son och hans kollegor som tjänar 61 kronor om dagen före skatt i får fortsätta betala 200 kronor i månaden för kaffet på sin arbetsplats.

– Idag har jag skickat in en ny motion och om den bifalls i Uppsala kommunfullmäktige så kommer brukare inom daglig verksamhet att få behålla sin dagersättning på 61 kronor om dagen då de har välförtjänt semester under sommaren och julen. Idag när daglig verksamhet stänger en månad på sommaren och brukaren är ledig så förlorar hen cirka 1200-1300 kronor på en månad. Det är mycket pengar för individer som under en hel livstid ofta lever på mycket små inkomster. Att låta dessa individer behålla dagersättningen under sommaren skulle inte kosta mycket för kommunen men göra stor skillnad för den enskilde.

– Den här gruppen har drabbats extremt hårt av alla nedskärningar inom välfärden som har gjorts de senaste 30 åren. Årligen publiceras rapporter om att brukare inom LSS lever under mycket knappa ekonomiska förhållanden. Ändå har överbetalda politiker i Uppsala mage att vara emot att den här gruppen ska få gratis fika på sin arbetsplats. 73 ledamöter i Uppsala kommunfullmäktige röstade emot eller la ner sin röst när det skulle beslutas om gratis fika eller inte på daglig verksamhet. På vissa ställen är fika gratis men på andra , som på min sons dagliga verksamhet, kostar det några hundra i månaden.

– Alla vi andra som löneslavar och överbetalda yrkespolitiker har betald semester så självklart vore det rimligt att även brukare inom daglig verksamhet skulle få njuta av en välförtjänt betald semester. Det finns kommuner, bland annat Västervik, där brukare får behålla sin dagersättning när de har semester. Förhoppningsvis kan jag få politikerna i Uppsala kommunfullmäktige att rösta bifall till min motion om det innan sommaren. Då skulle brukare inom daglig verksamhet slippa gå back 1200-1300 kronor och kunna njuta av en betald välförtjänt semester sommaren 2022.

Som om den här gruppen skulle vara extra lat och arbetsskygg.

– Politikerna i Uppsala brukar hävda att dagersättningen är en morot för att få brukare att gå till daglig verksamhet. Som om den här gruppen skulle vara extra lat och arbetsskygg. Det verkar som att många överbetalda politiker lever extremt långt från den verklighet där brukare inom daglig verksamhet befinner sig. En verklighet där de måste vända på varenda krona och där det bara finns några ynka hundralappar kvar när hyra, mat, räkningar och fikat på daglig verksamhet är betald. Många brukare inom LSS är helt beroende av anhöriga för att kunna köpa en jacka, en ny möbel, åka till Gröna Lund eller göra något annat som kostar lite utöver det basala.

Självklart är individer inom daglig verksamhet förtjänta av att ha bättre ersättningar än idag.
Självklart ska individer inom daglig verksamhet, precis som vi andra, ha rätt till betald semester det vill säga får behålla sin dagersättning på semestern.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Therese Rhann

Receptionist, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt