Tryggheten

Svenska soldater riskerar att stupa i utlandet

Onsdag 28 Februari, 2024

Ubbe och Uffe talar i detta avsnitt av Vi som bygger Landets podd med Björn Forseth från Kiruna, f.d. hemvärnsman och reservofficer, som haft utlandsuppdrag. Men också fredsvän, som inte undvikit debatten om skrotningen av det svenska försvaret på 00-talet eller NATO-frågan.

Vi bad honom medverka apropå reaktionerna på det krigssnack som forsade ut från konferensen Folk och Försvar i Sälen för ett tag sedan. Kan krigsvarningarna möjligen bero på att överheten vill förbereda folket på vad som kan vänta när Sverige blir fullvärdig NATO-medlem? Samtalet tog kanske lite andra vägar än vad vi föreställt oss. Men inte desto mindre blev det intressant och givande. Björn Forseth har tidigare också jobbat som plåtslagare, lärare och översättare.

Fakta: Överste Torgny Henriksson ger här sin syn på utvecklingen i Europa från det kalla krigets tid och om ett Nato-medlemskap för Sveriges del.

"Efter ett antal möten och kurser inom Nato, inom ramen för Partnerskap för fred, PFP, tror jag att jag har god insikt i vad Nato handlar om. Bland annat var jag chef för det svenska deltagandet i Nato:s storövning Strong Resolv i Polen" fortsätter han. Jag har gått den så kallade långa vägen inom militären, började som värnpliktig vicekorpral på T4 i Hässleholm och slutade som överste i Generalstabskåren" säger Torgny Henriksson, Hässleholm till Vi som bygger landet. Här finns intervjun från 2022.

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt