Samhället

Vi tänker inte betala elräkningen, säger 180 000 britter

Onsdag 7 September, 2022

Han är en av de många som inte tänker betala energiräkningen under vintern – det går helt enkelt inte, säger 31-åriga IT-teknikern Lewis Ford från Hull till Svenska Dagbladets Charlotta Buxton.

Han säger att han inte har något val. Som nära 180 000 andra i Storbritannien har han gått med i rörelsen Don´t pay UK.

– Även om jag försökte betala skulle resultatet vara det samma. Jag skulle hamna i skuld till mitt energibolag under vintern. Trots att både Lewis Ford och hans fru har heltidsjobb.

Syftet med kampanjen är att tvinga myndigheterna och energibolagen att sänka räkningarna.

dont pay uk 2

I Storbritannien går man igenom sin värsta tid på många år.

Åldringar som tvingas välja mellan värme och mat i vinter och en hälsovårdsmyndighet som varnar sin egen finansminister för ”humanitär kris” på grund av energikostnaderna. Ett energisystem och en elförsörjning som, liksom den svenska, fragmenterats genom avregleringar och privatisering rusar nu blint och samhällsfarligt.

Inflationen kan nå över 20 procent under vintern och allt från mat till bensin och diesel kostar mer än förut. Energipriserna stiger kraftigare än på andra håll i Europa.

Ofgem, den offentliga organisationen som bestämmer vad konsumenterna betalar för energi, höjer nu pristaket var tredje månad. I oktober höjs pristaket till 3600 pund per år, drygt 45000 kronor. Det väntas stiga till över 5000 pund per år, 62000 kronor, under vintern.

Det är mer än Lewis Ford och hans familj har råd med.

-Folk kommer att dö eftersom de inte har råd att värma upp sina hem, säger han till Svenska Dagbladet.

hur hamnade du i fattigdom

I väntan på politiska åtgärder fylls tidningarna med artiklar om hur britterna kan minska energiförbrukningen. Redan nu har en av fyra britter bestämt sig för att inte slå på värmen alls under vintern. Bibliotek och museum ska omvandlas till så kallade ”warm havens”, varma tillflyktsorter, för britter som inte har råd att värma sina hem under vintern.

Men även allmänna byggnader och brittiska företag kommer att ha svårt att betala sina energiräkningar under vintern. Skolor i England har varnat för att de bara kan ha öppet tre eller fyra dagar i veckan. 70 procent av pubarna kan gå omkull under vintern.

I väntan på att regeringen ska fatta beslut har britterna börjat ta saken i egna händer. Kampanjen ”Don´t pay UK” är ett av många initiativ. Lewis Ford ser den som ett sätt att göra något.

-Som privatperson kan jag inte förhandla ner priserna med mitt energibolag. Han hoppas att en miljon britter ska ansluta sig till kampanjen.

En annan proteströrelse, Enough is Enough, lanserades av ett par fackorganisationer i mitten av augusti och har redan över 450000 medlemmar.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ulf Nilsson

Plåtslagare, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt