Samhället

Livserfarenhet – en samlad kunskap

Torsdag 25 April, 2024

Om du som äldre söker jobb rensas du ofta bort redan från början skriver Marcus Malmsten. Men erfarenheterna som människor med lite silverstänk i håret bär på har minst lika stort värde som ungdomligt driv då det handlar om rekryteringsprocesser.

Jag har läst en gästkrönika i Kristianstadsbladet. Det är den liberala skribenten Jenny Sonesson som får ge utrymme för sina tankar. Det handlar om åldersdiskriminering. Sonesson skriver att "sannolikheten att bli rekryterad av arbetsgivare faller kraftigt redan från 40-årsåldern, visar flera studier." Det där kan jag skriva under på. När jag nu har passerat 50 så kommer motlutet att bli ännu större.

Sonesson skriver också om Marie-Louise Kanon som är 59 år. Marie-Louise har sökt 50 tjänster som hon är kvalificerad för.

Endast tre ansökningar ledde till intervju. Gemensamt för dessa tre intervjuer är att hon uteslöt sitt födelsedatum. "Jag blev nästan chockad. Sen kände jag: Det här är skit" sa Marie-Louise i en intervju i DN.

Även jag utesluter mitt födelsedatum på ansökningar där man slipper att ange det. Ett sådant där frågeformulär som pekar ut ålder tar bara fram förutfattade meningar och felaktiga upplevelser om vad siffran tvingar fram.

Det är ett slöseri med resurser som pågår just nu. Det finns inget bäst-före datum på arbetssökande som är över 40 år. En del arbetsgivare verkar inbilla sig att det är så.

Sonesson skriver " Vår samtid är besatt av cirkulär ekonomi och hållbarhet, samtidigt som vi shoppar vintagekläder och inreder våra hem med dyrbara antikviteter dyrkas mänsklig ungdom."

Så märklig världen har blivit. Ting och kläder får gärna ha lite patina men människor som bär på många årsringar ska ratas och gömmas undan. Erfarenheterna som människor med lite silverstänk i håret bär på har minst lika stort värde som ungdomligt driv då det handlar om rekryteringsprocesser.

Att jag och andra arbetssökande i min ålder inte längre ses som produktiva medborgare är inget mindre än ett systemfel. Hur länge man är ungdom är lite av en tvistefråga i dagens samhälle. Det verkar som att gränsen för när ungdomsåren tar slut pressas längre upp i åldern.

I andra civilisationer så har de koll på det där att det finns ett samband mellan kunskap, ålder och visdom.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Marcus Malmsten

lärarassistent, Kristianstad

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt