Samhället

Magdalena klär sig i Karl XII:s stövlar

Onsdag 6 Juli, 2022

”Det är intressant att notera att en svensk kung redan på 1700-talet var imponerad över lokal demokrati och självstyre”, säger Magdalena Andersson till SvD om den uppskattade gåva som hon hade med sig vid sitt besök i Ukraina. Gåvan var en kopia av ett brev från kung Karl XII som kungen skrev till den svenska ambassadören i dåvarande Konstantinopel och där han uppmanade honom att arbeta för frihet och en självständig stat för de ukrainska kosackerna under den ryska tsarens förtryck.

Karl XII, vår största krigskung som krigade från det att han kom till makten och till han dog. Som 15- åring blev han enväldig kung och hans ord var lag. Han gjorde den svenska allmogen allt fattigare. Varje år krävde han nya utskrivningar av soldater från varje rote och han plundrade statskassan genom att hela tiden kräva nya vapen. Folket i Sverige svalt och ville bara ha fred.


Vilken kung att se upp till. Självstyre och lokal demokrati säger Magdalena. Om en kung vars enda mål var att behålla det svenska stormaktsväldet som han hade ärvt. Vilket historiemedvetande har Magdalena när hon hyllar Karl XII vars krig kostade Sverige de största befolkningsförluster som historikerna kunnat uppmäta.

Nu har alltså vår statsminister upptäckt Karl den XII demokratiska böjelser. För ett år sedan kom den hyllade boken Tyrannens tid av Magnus Västerbro men den har tydligen vår statsminister missat. Men hon var väl fullt upptagen med att försämra strejkrätten och den förfärliga LAS- lagen.

Ja vad kan vi förvänta oss i framtiden ? Snart är det den 30 november och då står vår feministiska statsminister vid Karl den XII statyn tillsammans med några andra vilsna individer och hyllar.

Bild: Karl XII och kosackledaren Ivan Mazepa. Målning av Gustaf Cederström

Fakta: Magnus Västerbro: Tyrannens tid - om Sverige under Karl XII

”Att vara soldathustru i fredstid var svårt nog. När sedan kriget kom stod Elin Jonsdotter inte ut längre. I förtvivlan hängde hon sig ute i lagården.

Den enväldige Karl XII tvingade svenskarna att fortsätta kriga i åratal, trots att de krävde fred. Steg för steg ökade desperationen tills upproret tycktes nära.

Augustvinnaren Magnus Västerbro berättar om det svenska folkets lidande under krigarkungens allt mer tyranniska styre. Med utgångspunkt i enskilda människoöden och med hjälp av den senaste historiska forskningen skildras de dramatiska åren 1700-1721, tiden då stormakten gick under. Det är en skakande berättelse om förtryck och misär, men också om motstånd och hopp.”
bokus.se

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt