Jobbet

Northvolt frias från olaglig arbetskraft

Fredag 29 September, 2023

På Northvolt bygget i Skellefteå finns en stor mängd utländska företag. När myndigheterna gjorde en razzia på Northvolt bygget i Skellefteå kollade man 49 personer, varav 12 inte hade arbetstillstånd, alltså 25 %. Trots det frikändes Northvolt för ansvar i tingsrätten.

Lyssna här på Pierre Pettersson, Byggnads

-Northvolt visste om att det fanns illegal arbetskraft på arbetsplatsen och gjorde inget. Tvärtom, när vi påtalade det, skrattade de åt oss säger Pierre Petterson, ombudsman med kontor utanför Northvolt sedan 2020 i detta samtal om vad vi ska göra för att upprätthålla svenska arbetsvillkor.

Pierre Pettersson Byggnads Västerbotten

-De indiska arbetarna träffade Northvolts egen säkerhetspersonal när de och jag var på skyddsrond, tillsammans med Arbetsmiljöverket. Dom tjänade ca 10 euro per timme , alltså de fick inte traktamente, semester eller övertidsersättning och jobbade tio timmar per dag. Northvolt har både förnekat deras villkor i flera månader och sen skyllt på underleverantörerna. Vilket också Skellefteå tingsrätt köpte.

Under rättegången mot Northvolt har företaget pekat på att det fanns 698 unika företag och 4 289 unika individer på plats vid fabriksbygget under den månad när inspektionen gjordes. Den åtalade chefen ansåg inte att något brott begåtts, varken med uppsåt eller av oaktsamhet.

Åtalet gällde tolv arbetare, svetsare och vvs-montörer från Indien och Serbien, som befann sig på batterijättens fabriksbygge 2021 utan arbetstillstånd och utan ID06.

Åklagaren Jennifer Piironen åtalade en chef på Northvolt för brott mot utlänningslagen och ville även att bolaget skulle dömas till en särskild avgift.

Arbetarna var visserligen anställda av underentreprenörerna Raya Group och Hidromont men åklagaren hävdar att kopplingen mellan de utländska arbetarna och Northvolt, är så stark, bland annat via avtal, att bolaget ska omfattas av ansvaret i utlänningslagen. Hon tar bland annat fasta på lagstiftningen om huvudentreprenörsansvar och menar att Northvolt är högste uppdragsgivare.

Tingsrätten anser däremot inte att det är styrkt att de 12 personerna, som saknat svenskt arbetstillstånd, också har varit anställda av Northvolt, därför frias företaget och chefen från ansvar.

Åklagaren Jennifer Piironnen säger till Vi som bygger landet att hon förmodligen kommer att överklaga domen till Hovrätten.

– De här 12 personerna som det rör sig om var här illegalt, de arbetade under dåliga förhållanden och de hade aldrig varit här om inte Northvolt hade byggt en batterifabrik., säger Pierre Pettersson. De utländska arbetarna var anställda av underentreprenörer som saknade kollektivavtal.

Utan kollektivavtal så finns det ingen garanti för vilka arbetsförhållanden arbetarna jobbar under, och där tycker vi att Northvolt bör ställa krav på kollektivavtal. Med ett sådant hade vi kunnat granska de här företagen, för att se vilka som är seriösa och vilka som inte är det, säger Pierre Pettersson.

Fakta: Domen

Domen kan beställas från [email protected]

Byggnads ordförande besökte Northvoltbygget https://www.byggnadsarbetaren.se/johan-lindholm-pa-plats-vid-northvolt-fick-inga-garanterier-om-kollektivavtal/

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt