Samhället
Överflöd på el
Tänker på Josef.
Han som blev ned- kastad i en brunn av sina 11 bröder. De var avundsjuka på honom. Han var pappans favorit. Och smart. En drömmare som kunde tyda framtiden. När han blev uppdragen ur brunnen och förd till Egypten blev han i en kris upphöjd till Faraos rådgivare.
I en dröm såg han sju feta kor äta upp sju magra. När han tydde drömmen för Farao menade han att Egypten hade sju rika år framför sig. Då gällde det att samla i ladorna. För sen skulle sju magra år följa. Farao lydde hans råd och undgick på sätt hungersnöd.
Varför tänker jag på Josef nu? Jo, för att det handlar om klokt ledarskap, om förvaltning. I vår rådande ekonomi har vi i decennier arbetat utifrån en annan logik.
Vi har handlat och producerat där det var billigt och sålt där man fått bäst betalt. Det har gynnat många. Men också visat sig sårbart. Några lager var det inte tal om. Istället talade man om att handla varor när de behövdes.
Under decennier har regeringar från höger till vänster varit ense om att även statliga bolag ska vara vinstdrivande. När det gäller elpriserna ser vi nu resultatet. En avreglerad, eller som det vackert brukar kallas, europeiserad marknad, leder till att det är mycket billigare och snabbare att sälja det svenska elöverskottet till andra länder än till södra Sverige.
För det råder inte elbrist i Sverige. Tvärtom ett överflöd av el i norr och brist i söder. Samt en brist på överföringskapacitet som de som ansvarar för kraftledningar inte åtgärdat under alla dessa år. Ingen vishet à la Josef där inte. Snarare rå marknadslogik där den som inte försett sig får skylla sig själv.
Lite ligger det naturligtvis i det. För ett antal vindkraftparker långt ute till havs längs våra sydliga kuster skulle på några år se till att även Sydsverige blir självförsörjande. Istället driver kommunpolitiker val på att skrämma för vindkraft som stör utsikten. När det handlar om vindkraftparker miltals ut i havsbandet!
En annan viktig åtgärd skulle vara att slopa indelningen i olika elområden i Sverige. Det är fullt möjligt genom att se det svenska elbehovet som ett nationellt intresse. Istället väljer de styrande att behålla en total marknadsreglering för de statliga bolagen.
Vattenfall tjänar alltså pengar åt svenska staten med hjälp av ockerpriser på elen i Sydsverige. Naturligtvis bör vi fortsätta sälja el till våra grannländer. Men att gynna sina egna medborgare och införa en nationellt enhetlig taxa vore inte dumt. Det vore klokt ledarskap och bidra till att hålla samman vårt avlånga land.
Elisabeth Gerle, forskare, författare och präst
Texten publicerades först i tidningen Sydöstran.
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24