Samhället

Andra länder hjälper till med elräkningen – men inte Sverige

Tisdag 11 Januari, 2022

Det är inte bara i Sverige som elpriset slår rekort efter rekord. Skillnaden mellan Sverige och de flesta andra länder i Europa är att vår regering står med händerna i byxfickorna medans folk tvingas flytta när elräkningen tömmer kontot. Vi Som Bygger Landet går igenom andra länders stödpaket, och frågar oss: Varför är svenska politiker så handlingsförlamade?

Norge

I december beslutade Stortinget om ett stödpaket som innebär att staten betalar 55% av elräkningen för kostnader över 70 öre per kilowattimme. Trots det var elräkningarna rekordhöga och norska LO började sätta ordentlig press på regeringen efter att mängder av LO-medlemmar krävt sänkt elpris. Påtryckningarna lyckades och i dagarna beslutas att de 55 procenten ska höjas till 80%.

Svenska LO hade också ett möte med svenska regeringen om elpriset i december, dock helt utan resultat. “Vi tittar på vad man skulle kunna göra om det behövs”, sa Mikael Damberg efter mötet.

Vi Som Bygger Landet frågade LOs presstjänst vad LO gör för att få ner elpriset. “Vi avstår kommentar”, blev svaret, med en hänvisning till ett programblad om gröna energisatsningar på 2040-talet.

Screen Shot 2022-01-10 at 22.50.07.png

Belgien

Belgiska staten har skapat ett stödpaket för 280 miljoner euro som ska sänka elräkningen för 500 000 lågavlönade belgare.

Cypern

I november sänkte den cypriotiska regeringen elmomsen från 19% till 5% för låginkomsttagare.

Estland

Estland har gått in med 100 miljoner euro i ett stödpaket som tar bort nätavgiften från oktober 2021 till mars 2022, samt sänkt elpriset för hushåll med låg inkomst.

Frankrike

Den franska regeringen har infört ett paket med åtgärder för att minska elpriset, bland annat har man skickat 100 euro till alla som tjänar under 2000 euro per månad och satt ett tak på priset på el och stadsgas.

Irland

I oktober gick den irländska regeringen ut med en 30-procentig minskning av energiskatten.

Italien

Italien har skapat ett jättepaket för 5 miljarder euro för att hålla nere elpriserna. De pengarna går till slopade nätavgifter på el och gas, minskad moms och en “social bonus” för låginkomsttagare.

Lettland

150 000 lettiska hushåll får mellan 15 och 20 euro i månaden som stöd för att betala elräkningen.

Litauen

I Litauen beslutade regeringen att skjuta upp privatiseringen av elmarknaden för att förhindra höjda elpriser.

Nederländerna

Den holländska regeringen sänker energiskatten för privatpersoner och företag, till en total kostnad av 3,3 miljarder euro. Dessutom har de lagt fram ett paket värt 150 miljoner euro som stöd till utsatta hushåll.

Portugal

Portugal har beslutat att sänka eltaxan för hushåll med 50%.

Rumänien

Till och med fattiga Rumänien har hittat pengar för att subventionera elpriset för 85% av befolkningen. Den rumänska regeringen satte dessutom stopp för elprishöjningar redan i oktober 2021.

Spanien

Spanien har både sänkt momsen på el från 21% till 10%, samt ökat elbidraget till 90 euro för låginkomsttagare.

Tjeckien

Tjeckiska staten tog bort momsen på el i november.

Tyskland

Efter att först varit negativa till att sänka elpriset tvingades den tyska regeringen backa och sänka den tyska extraavgiften på el från 6,5 eurocent till 3,72 cent per kilowattimme.

Ungern

Den ungerska regeringen meddelade i november ett tak på bensin- och dieselpriser till 1,30 euro per liter.


Källa: Sgaravatti, G., S. Tagliapietra, G. Zachmann (2021) ‘National policies to shield consumers from rising energy prices'

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt