Jobbet

Arbetskamraterna tvingade företaget att dra tillbaka avskedandet
Foto: Alex Veitch och Talat Bhat
När Ola Brunnström, lokförare och huvudskyddsombud, klev ut från Arrivas kontor i Malmö den fjärde januari 2021 möttes han av hundratals arbetskamrater. Företaget skulle köpa ut honom för 24 månadslöner, men sjukskrivningar och hot om strejk gjorde att företaget rev uppsägningen. Hör Ola berätta här om en av de tyngsta, men också en av de bästa dagarna i hans liv.
2017 vann Arriva Sverige driften av tågtrafiken i Skåne. Dom hade räknat med att sänka tågvärdarnas löner för att få ihop sitt låga anbud. Men dom hade inte räknat med att tågpersonalen skulle göra motstånd. Genom att snacka sig samman på de fem orter man fanns, kunde man stoppa såväl lönesänkningar, som hyvling av arbetstiden och avskedandet av en facklig arbetskamrat.

Ola Brunnström
- Jag tror att en klubb som är i konflikt, så länge man inte blir mosad av arbetsgivaren och att klubben splittras och går sönder, då blir man stark av det. Alla medlemmar som har varit inne i konflikt och vunnit eller bara tagit konflikt och kommit vidare, mår väldigt bra av det och kommer ihåg det här för resten av sitt liv. De kommer att ha fått erfarenheter som är helt avgörande för dem framöver. Och de tänker att det sitter ganska djupt. Idén om sig själv som en person som kan delta i en arbetsplatskonflikt, den är... jätteanvändbar när som helst, säger Ola Brunnström.

Ola Brunnström kör fortfarande tåg, men är också ordförande för SEKO Spårtrafik.
-Det är ju en väldig styrka. Att man har en yrkeskunskap och man vet vad man pratar om. Jag tänker också att om jag som förtroendevald slutar köra tåg. så kommer jag förlora kompetensen och inte kunna gå tillbaka till jobbet. Och då kommer jag vara rädd för att förlora mitt förtroendeuppdrag. Och även om jag är dålig på mitt förtroendeuppdrag eller inte känner att jag vill det längre, så kommer jag hålla mig kvar, bara för att jag inte kan sluta. Det är en otroligt farlig situation som man sätter enskilda personer i om man låter dem ha det som en karriär att vara i facket.
Håller du med Ola om faran med heltidare i facket?
Fakta: Filmen Segertåget

När de lila tågen, som rullar genom Skåne, byter ägare väntar nya nedskärningar. Ilskan väcks hos tågpersonalen och en utdragen strid mellan arbetstagarnas villkor och arbetsgivarnas vinstkrav tar fart. Solidaritet och uthållighet är ledorden för kollegornas gemensamma kamp. Segertåget är en film av Alex Veitch och Talat Bhat, som nyligen visades på Göteborgs Filmfestival.
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt


123 346 05 24


