Samhället

BOKSNACK: FÖRORTSSNUTEN

Söndag 4 Juli, 2021

I boken Förortssnuten får vi följa polisen Hanif Azizi i hans barndom på Folkets Mujahedin, en motståndsrörelse mot Ayatollah Khomeini på en miltärbas i Irak men framförallt hans uppväxt i Sverige dit han kom som tioåring med sin lillebror, hur han utbildar sig till polis och arbetar i förorten.


Nio år gammal står Hanif med sin tre år yngre lillebror i handen på en gata i Bagdad. En buss med bullrande dieselmotor väntar på att de ska gå på. Hans mamma går ner på huk, tar hans händer i sina och säger att ”du är stor nu, och från och med nu är det du som har ansvaret för din lillebror.”

Hanif och lillebror kliver på bussen men hans mamma står kvar med de andra föräldrarna. Han vet att det ska vara så, men det är en sak att veta, en annan att förstå.

Så börjar boken Förortssnuten. Hanif Azizi växte upp på en militärbas i Iraks öken. Föräldrarna är med i den iranska motståndsrörelsen Folkets Mujahedin och krigar mot Ayatollah Khomeini. Boken skildrar växelvis hans uppväxt i Iraks öken och hans uppväxt i Sverige, sin utbildning till polis och arbetet som sådan i Stockholms förorter.

Han skriver om sin vilja att göra skillnad, att arbeta med ungdomar, att hjälpa dem, att han med sin bakgrund kan vara med och göra skillnad. Han efterlyser ett närmare samarbete med skola och fältassistenter, om att skapa nätverk och bygga team för att stötta dessa unga i förorten. Men verkligheten är inte så enkel. De som vill utbilda sig och göra laglig karriär lämnar förorten, söker sig till andra skolor och stadsdelar. De som valt den kriminella vägen stannar, här har de status och det gör att de dåliga förebilderna ökar medan de goda blir färre.

Hösten 2015 och den stora flyktingströmmen kräver stora resurser och många poliser sätts att arbeta med mottagandet av migranter. Samtidigt ökar problemen och skjutningar i vissa förorter. Det var tabu att prata om volymer, diskussionsklimatet var så infekterat att alla som ville prata om problemen brunsmetades och pekades ut som rasister. Hanif skriver om frågor som borde diskuterats, hur ser de här människornas bakgrund ut, vad behöver vi göra för att hjälpa dem in i samhället på ett bra sätt, hur ser kostnaderna ut. I hans diskussioner med vänner på vänsterhållet anser de att vi självklart ska ta emot så många som möjligt. Men deras barn går inte i problemfyllda skolor, deras arbete påverkas inte av migrationen skriver Hanif.

Under polisutbildningen märker Hanif att man mycket medvetet arbetar med frågor som rasism och främlingsfientlighet. Visst förekommer rasism bland poliser ute i verkligheten men framförallt förvånas han av korrektheten inom kåren. Han berättar om sin kompis Abdi som blir stoppad för kontroll på Spånga kyrkväg i Tensta där det ligger fina villor som bara etniska svenskar bor i. Till Hanif säger han att de tog honom bara för att han är svart och för att han sprang, det är rasprofilering. Men Hanif menar att det är de sammanlagda omständigheterna som gjorde att han stoppades. Han berättar att det händer att han en sen kväll i förorten kontrollerar vita personer speciellt därför att de avviker från mängden och han misstänker att de är där för att köpa knark. Det är hans erfarenhet om säger det och ja kanske också hans fördomar. Han ställer frågan om han sysslar med rasprofilering då han kontrollerar dessa etniska svenskar? Eller när han stoppar en bil körd av en traditionellt klädd finsk-romsk kvinna då han flera gånger vid kontroller upptäckt att de inte har körkort. Gör han då en rasprofilering eller en profilering baserad på hans erfarenhet som polis?

Detta är bara några exempel ur boken Förortssnuten. Vi får följa polisens arbete i Rinkeby och vi får läsa om när Hanif till sist träffar sin mamma igen i Frankrike ett år efter han tog studenten och hur han åker till Irak för att ansluta till Folkets Mujahedin. Men återvänder till Sverige och blir polis.

Förortssnuten finns också som ljudbok med Hanif Azizi själv som uppläsare, både på Storytel och Book Beat.

Det finns också en intervju med honom på kvartal.se

https://kvartal.se/artiklar/fredagsintervjun-med-hanif-azizi/

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt