Tryggheten

Dra inte in svenska arbetarungdomar i krig

Söndag 1 Maj, 2022

-Att ansluta Sverige till Nato tycker jag är en förhastad reaktion på Rysslands anfall på Ukraina, säger Emil Bladelius, som jobbar som politiskt ansvarig på Svenska Målareförbundet.

Emil Bladelius

-Vi har haft en tradition att inte göra svensk säkerhetspolitik till partipolitik. Att moderaternas partiledare vill ansluta Sverige till Nato, om dom vinner valet är oansvarigt. Men det är lika oansvarigt att socialdemokraterna går på samma boll.

-Sveriges roll i utrikespolitiken har gett oss en överrepresentation i internationella fackförbund och FN-organ utifrån att vi varit alliansfria och gett Sverige möjlighet att medla i konflikter.

Tage Erlander sa att om vi har kärnvapen gör vi oss till måltavla

-Det finns ingen anledning att ompröva alliansfriheten och förlora vår självständighet.

-Se hur våra nordiska grannar fick ställa upp i det andra Irakkriget, endast Sverige slöt inte upp på USA:s sida. Den svenska medverkan under Nato-ledning i Afghanistan var meningslös.

-Sen är ju Nato en kärnvapenpakt. Tage Erlander sa att om vi har kärnvapen gör vi oss till måltavla. Och Palmekommissionen att det finns ingen vinnare i ett kärnvapenkrig.

-Jag vill inte att svenska arbetarungdomar ska dras in i en konflikt i andra länder. 37 unga danska soldater dog i Afghanistan under Nato-ledning. Varför? För att Danmark skulle hålla sig väl med USA.

-Vi måste öka Sveriges försvarsförmåga.

-Visst kan man va orolig för att Sverige ska kunna försvara sig. Jag är själv med i hemvärnet. Vi måste gemensamt ta ansvar för vår säkerhet.

-Vi måste öka Sveriges försvarsförmåga. Ett led i det är att införa allmän värnplikt för både kvinnor och män. Vi såg ju när Coronan slog till att det hade behövts samordnade beredskapslager, som staten måste ta ansvar för.

-Frågan om vi ska ansluta oss till Nato är inte politiskt genomtänkt, men jag tycker inte heller att det är lämpligt att folkomrösta om.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt