Jobbet

EU-regler för åkeribranschen ger laglöshet och arbetslöshet
Foto: John Antonsson, Transportarbetaren
Hur gör vi när ingen längre vill bli chaufför i Sverige? Alla försöker få sina barn att undvika det jobbet dom själva har. Går det att göra yrket chaufför attraktivt igen, funderar en av våra läsare, efter vår intervju med Tommy Jonsson Transportarbetarförbundet, där han beskriver hur laglösheten inom åkeribranschen breder ut sig, samtidigt som politikerna käbblar.
- Jag menar, de har ju, om vi nu tar Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, de har ju faktiskt samma förslag. Det här med en ny kontrollmyndighet eller en ny enhet. Men ändå så kastar man skit på varandra. Alltså det är ju pajkastning hit och dit och de gör inte det och de gör inte det. Sätt er ner som vuxna människor och prata om problemet. Är det så att bägge parter, spelar ingen roll vilka det är, vill samma sak så får man ju faktiskt föra fram den talan och driva igenom det. Sveriges arbetstagare behöver konkreta beslut och ändringar för att skapa en bra arbetsmiljö för sig själva. En anständig lön. Sådana här pajkastningar är jag skittrött på, säger Tommy Jonsson.
Vad säger då två av makthavarna i riksdagens Trafikutskott? Vi har talat med Kadir Kasirga (s) och Thomas Morell (sd).

Kadir Kasirga, Socialdemokraterna
Lyssna här:

Thomas Morell, Sverigedemokraterna
Lyssna här:
Frågorna till politikerna (i fetstil nedan) rör sig utifrån vad Transportarbetarförbundets ombudsman Tommy Jonsson berättar kring problemen i åkerinäringen.
-Många svenska åkare säger att det är ingen idé att de är med på upphandlingar längre, det är alldeles för låga priser. Det finns ett beställaransvar och bryter man mot beställaransvaret, inte kontrollerar att det finns utstationeringsdeklarationer med mera, på de här åkerierna som har utstationerade arbetskraft, kan det ge fängelse.
Företagen kan beställa en transport och alla papper kan vara hur fina som helst. Men resultatet är likt förbannat att det är en stackars människa som jobbar för 5300 i månaden. Det kan inte förekomma några kontroller om man kan anlita de här underentreprenörerna, säger Transports Tommy Jonsson.
Hur vill ditt parti att detta beställaransvar ska bli verklighet?
Transports Tommy Jonsson fortsätta berätta:
-Vi hade ett åkeri, som jag hade anmält, som fick påhälsning av myndigheterna från AKC. (Centrum mot Arbetslivskriminalitet). Förarna kom från Pakistan, bodde i bilarna permanent, körde från Trelleborgs hamn, kombitrafik med mera. De tjänar 8000 i månaden och lever i sina fordon. Detta är möjligt genom att ett åkeri kan ta in en tredjelandschaufför och så skickar de en ansökan till Migrationsverket, påstår att vi erbjuder den här chauffören arbete på de här premisserna och de här lönerna. Och då får de tillståndet. Men det är väl inte stor uppföljning om de verkligen får det.
En del får dubbla lönespecifikationer. En del blir återbetalningsskyldiga. Man betalar tillbaka via Swish. Du får lönen och sen får du betala tillbaka kanske för en lägenhet och då tar man en ockerhyra. Så får arbetsgivaren tillbaka sina pengar.
I Danmark har man heller inte någon lagstadgad minimilön, men där är det fastställt att där ska de utländska chaufförerna, även om de kör cabotage, alltså inrikes-trafik, då ska de ha danska löner. Och det är polisen som kontrollerar det.
Det behövdes ingen lagändring i Danmark, så det ska väl inte behövas här?
Det krävs en vilja att försöka få till de här förändringarna. För att underlätta för den svenska åkerinäringen att kunna konkurrera på samma villkor.
Kommer ditt parti att rösta för att Polismyndigheten åläggs att kontrollera att chaufförerna har svenska löner?
-Det finns ju de som hyr ut sin mark för att åkerier ska kunna ställa upp sina fordon, en uppställningsplats som till exempel ute i skogarna. Baracker som chaufförerna ska sova i. Du har verkstadslokaler, de tömmer ut olja på backen. Där ska det ju bara gå snabbt och skicka dit en enhet och kontrollera, menar Tommy Jonsson.
Behövs det ny kontrollenhet, som just är specificerad på åkeribranschen. Där man kan göra snabba tillslag?

Tommy Jonsson menar att nya EU-regler 2022 är ett slag i luften: -I IMI-registret ska de här utländska chaufförerna som kör utländska fordon, kör cabotage, kombitrafik, direkt vara anmälda. IMI-registret, det var ju någonting som följde med mobilitetspaket. Det skulle underlätta för fackföreningsrörelsen att få uppgifter om företagen. rätt till lönespecifikation, skatt, fraktdokument för att underlätta att påkalla förhandling för att upprätta kollektivavtal.
Transportarbetarförbundet gjorde ett test med två stycken rumänska åkerier, som bedriver verksamhet på permanent basis i Sverige med fasta uppställningsplatser. Man skickade en hemställare via Arbetsmiljöverket för att få in handlingarna på fem personer. Då får man tillbaks handlingar efter sex veckor, men får handlingar på chaufförer som aldrig varit i Sverige och kört. Det finns inte den parametern att fylla i från Arbetsmiljöverket, vilket land som de har varit och kört i. Utan då skickar de material på någon som har varit i Tyskland, Holland och Belgien och kört. Utan namn och personnummer på chauffören, vilket är mycket svårt att få, kan facken inte utföra någon kontroll.
Hur vill ditt parti se till att lagar om cabotagetrafiken efterlevs?
Har du 20 bilar och två anställda? Vem är det som sitter bakom ratten, undrar Tommy Jonsson, Transport, och berättar:
-En hade fem olika bolag. Man hade ett personaluthyrningsföretag. Man hade ett företag, som inte var registrerat som arbetsgivare, som hade lastbilar och trafiktillstånd. Man hade utstationerad arbetskraft, man hyrde ut chaufförer, man tog in chaufförer från sitt egna utländska bemanningsföretag, från egenföretag. Allting för att försvåra och få så stor vinst som möjligt.

Lastbil med 310 kg hasch Foto: Polisen

Vid granskningar så det inte alls ovanligt att de här företagen har andra företag också. Restaurang, flytt, städ är bara ett sätt att tvätta pengar. Och det är ju här myndigheterna kan gå in och göra större kontroller. Där kan man ju gå in på alla bolag och se hur pengaflödet ser ut.
Vad vill ditt parti göra för att förhindra denna kriminalitet, som undergräver svenska åkerier och deras anställda?
-De här chaufförerna från Pakistan, de sa ju: för fan, lägger er inte i det här, vi är jättenöjda. De var ju skitnöjda med 8000, för det var bra mycket mer än vad de skulle ha hemma i Pakistan, berättar Tommy Jonsson.
Men hur ska ett svenskt åkeri kunna konkurrera med ett åkeri som betalar 8000 per månad? Vad säger ditt parti?
Idag så har Socialdemokraterna med 107 mandat och Sverigedemokraterna med 73 mandat gemensamt en majoritet för att införa lagändringar. Om nu bägge partierna vill.
Sätt er ner som vuxna människor och prata om problemet, säger Tommy Jonsson i Transportarbetarförbundet. Är det så att bägge parter, spelar ingen roll vilka det är, vill man samma sak så får man ju faktiskt föra fram den talan och driva igenom det.
Kommer ditt parti att rösta för förslag, oavsett vem som lagt fram det, som gynnar ordning och reda i transportnäringen?
I både Polen och Tyskland så har chaufförer blockerat gränsöverfarten. För man har ju samma problem i de länderna. Vi har ju en väldigt stor arbetslöshet i Sverige. Är det inte väldigt konstigt att vi ska ha andra länders arbetare till att jobba, speciellt under de villkoren. Vara borta från familjen i sex månader, åtta månader. Och vad medför det för familjen? Vad medför det för den enskilde? Det är inget liv att leva. Vi ska väl ändå tänka att vi ska ha ett gott liv att leva. Och det ska ju de som är arbetslösa i Sverige också ha.
Borde inte gränskontrollerna bli obligatoriska för att stoppa kriminalitet och slavlönevillkor?
Sverige har tidigare haft en reglerad arbetsmarknad, där behovet av utländsk arbetskraft har prövats av myndigheterna, där även fackförbundens syn har inverkat på beslutet.
Kommer ditt parti att rösta för ett återinförande av arbetsmarknadsprövning?
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt


123 346 05 24


