Landet

Gå inte på chefernas lögner, mattanterna har inte stulit någon mat!

Fredag 19 Februari, 2021

Bengt Johansson, grafiker och aktiv i folkrörelsen 24:7 från Varberg har engagerat sig i frågan om mattanterna i Järva som fått avsked på grund av att de smygfilmades när de tog hem överbliven mat. I förra veckan kunde vi läsa en artikel som publicerats i ETC om det hela. ”Försvara mattanterna – annars är vi förlorade”. Vi som bygger landet fick en pratstund med honom, där han utvecklar sina tankar.

Vi pratar om hur det kan komma sig att arbetare idag kan slängas på skräphögen lika lättvindigt som för hundra år sedan – men också vad man kan göra för att kämpa emot, och hur viktigt det är att inte skriva under på arbetsgivarens problembeskrivning. Att säga högt och klart: mattanterna har INTE stulit någon mat. Hur kan man vara så säker på det? Ja, till att börja med säger Magnus Jönsson, advokat som företräder de sparkade att det finns inga riktlinjer kring gammal mat - chefen ljuger. För det andra är stöld på arbetsplatsen en bevisfråga, något som alltså avgörs i domstol. När deras chef Happy Hilmarsdottir påstår något annat så är det för att statuera exempel.

Så sent som i höstas anmälde ett 80-tal föräldrar grundskolan till skolinspektionen för allvarliga brister i undervisning, stödinsatser och en otrygg skolmiljö. Då tog skolchefen skydd bakom personalen, något som verkar vara ett bekvämt sätt att glida undan ansvar. I grunden handlar allt detta om att visa sin makt - vilket Bengt Johansson också skriver i sin artikel, där han ställer frågan vad som hänt med arbetarrörelsen?

Om man inte förstår vikten av att stödja dom som är svagast på arbetsmarknaden, om man inte förstår vikten av släcka branden när den tagit fart på den ena delen av brädan, då brinner ju resten av brädan där man själv sitter till slut.

Du skriver om din mor och de andra på fiskfabriken och att de inte fann sig vid vad som helst och till exempel tog de till strejkvapnet. Vad tror du är den stora skillnaden mot idag? Alltså varför ser vi färre strejker idag än under din mors arbetsliv?

"Den stora skillnaden ligger i arbetarrörelsen och att vi då hade en arbetarrörelse som historiskt var på väg att formera sig som en kraft i samhället. Och när man är på att formera sig som en kraft så är det inte konstigare än i kemins värld…när någonting är på väg att börja koka, då blir det kraftfullt."

Bengt berättar att någon sådan kraftfull ansamling finns inte idag därför att arbetarrörelsen faller sönder.

"Dels gör den det på grund av marknadiseringen och högerkrafter men den faller också sönder på grund av inre splittring och att man tappat målet – alltså själva orsaken till varför man skapade arbetarrörelsen. Därför är folk så utelämnade till sig själva idag och man känner inte den kraften längre."

Följden av att människor idag är så utelämnade är att det är svårt att sätta något emot. "Och nu drabbar det bland annat en kvinna i 60-årsåldern som jobbat där i 16 år, en annan arbetskamrat och kanske ännu fler som får sparken på grått papper. Bara så. Bara så där… enkelt". Bengt tycker att det liknar hur det såg ut innan arbetarna organiserade sig, när fabriksägaren kunde sparka folk hur den ville, ta in strejkbrytare och till och med kasta ut folk från sina hem.

Vi måste slåss för mattanterna för gör vi inte det så är vi inte vatten värda och vi är inte värda nåt annat än att få det sämre.

Gymnastiksalen_på_Hjulsta_grundskola.jpg

Gymnastiksalen -Hjulsta grundskola

Man undrar hur det kunde bli så här?

"En stor del i den här maktlösheten som finns nu, förutom högerkrafternas egen påverkan på utvecklingen som naturligtvis spelar roll är ju just sammanbrottet i arbetarrörelsen. Kampen ledde fram till att vi fick ett antal decennier i Sverige som var ganska bra. De flesta hade en bra relativ välfärd, arbete och bostäder i hela landet. Folk som hade vanliga jobb kunde spara till sommarstuga och kunde göra alla möjliga saker fastän dom var längst ned på samhällsstegen. Klyftorna minskade och var som allra minst i hela världen i början av 80-talet. Och till det kommer en arbetarrörelse som sakta men säkert genom decennierna har omvandlats från kamporganisationer till nånting helt annat där byråkrati har tagit över och man tränar in folk in i nån typ av ombudsmanna-samhälle. Men det går ju åt båda hållen det också faktiskt."

Hur tänker du?

"Därför att folk är också bekväma. Om man har det relativt bra i sin vardag, vilket folk hade då i det stora hela så är det enkelt och bekvämt att säga ”Nä, men ombudsman Nisse, ge han femhundra spänn, så sköter han dom här grejerna och så slipper jag, så kan jag gå hem och titta på tv istället”. Så kombinationen av drivkraften hos ombudsmän som gärna vill sköta allting själva och att man blir uppköpt och är mera du och hej med direktörerna än vad man är med sina medlemmar, den hänger ihop med att folk har det så bra att de hellre låter ombudsmannen sköta de här grejerna. Det tror jag är en stor förklaring till varför arbetarrörelsen har gått sönder, tappat kraft, tappat sin ideologi, tappat sin riktning. Vart vi ska vet man inte idag och därför måste vi ju börja om."

Och där är vi ju inne på vad man kan göra idag? Om vi tar mattanterna, vad skulle du vilja att Vi, i meningen arbetarrörelsen, gjorde förutom att tala och skriva om det?

"Vi har ju den samlade fackföreningsfamiljen inom LO, och dom som jobbar på grundskolan i Hjulsta är ju medlemmar i Kommunal. Det är Kommunals avtalsområde, så det jag önskar är att Kommunal som fackförening också skulle känna likadant som jag kände i min text, att det går en röd linje här. Vi måste slåss för mattanterna för gör vi inte det så är vi inte vatten värda och vi är inte värda nåt annat än att få det sämre. Så om jag fick önska, ja då önskar jag att facket hade satt hårt mot hårt och gått ut i strejk på varenda skola i hela Stockholm. Hotat med det: Tillbaks med dom i arbete och ni ska dessutom be om ursäkt för att ni har behandlat dom som ni har gjort med avsked på grått papper, hemliga och olagliga filminspelningar och så vidare. Ni ska be om ursäkt för detta offentligt och dom ska ha jobbet tillbaka annars blir det strejk. Men det är inte särskilt troligt att det händer."

Det tror jag är en stor förklaring till varför arbetarrörelsen har gått sönder, tappat kraft, tappat sin ideologi, tappat sin riktning. Vart vi ska vet man inte idag och därför måste vi ju börja om.

Men om vi tänker vad vi, gemene man kan göra, särskilt nu när Coronan stoppar det mesta?

"Det är väldigt svårt att organisera ens den minsta demonstration som skulle vara kännbar, eller åtminstone få upp maktens ögon för att det finns en stor opinion mot detta. Så vad vi kommer att göra (24:7 Reds.anm.) med start från imorgon (12/2) är att vi kommer lägga ut text och bild på grundskolechefen och den högre chefen med namn och mobilnummer, mailadresser och helt enkelt uppmana folk att höra av sig till dem. Vi organiserar en massringningskampanj, så att dom ska förstå att det finns väldigt många människor som inte går med på detta. Visa att här går den röda linjen, dessa mattanter ska tillbaka i arbete igen."

Vad säger du till dem som hävdar att det kan vara en integritetskränkning?

"Jag tycker ju inte att man skall gå hem till folk. Där bor ju inte bara den här personen som eventuellt är chef någonstans utan också dennes familj och barn som är helt oskyldiga. Jag menar att man ska kontakta dem i egenskap av personal och chefer på deras officiella telefonnummer och mailadresser som de ju har i egenskap av att vara tjänsteman i Stockholms skolförvaltning."

Bengt berättar om fler saker man kan göra. Mer traditionella metoder som att organisera stöduttalanden på sina arbetsplatser, som man samlar på en facebooksida eller skickar till sina facktidningar.

"Man kan tänka sig att olika avtalsområden, alltså vanliga människor på arbetsplatserna ställer krav på sin egen fackförening. Även om det inte är Kommunal. Man kan kräva att de ska stödja mattanterna."

Noshi.jpg

Noshi Dadgostar (V)- en av dem som Bengt Johansson uppmanar till handling

Vi organiserar en massringningskampanj, så att dom ska förstå att det finns väldigt många människor som inte går med på detta. Visa att här går den röda linjen, dessa mattanter ska tillbaka i arbete igen.

En fråga till. Om vi säger så här, alltså det finns nog dom arbetare som faktiskt tycker att mattanterna gjort fel. Vad skulle du vilja säga till dom?

"Det tror jag att du har fel i, jag har inte mött det i alla fall."

Nja, jag funderar på några på mitt jobb till exempel som nog skulle kunna dra fram ett resonemang om att man inte ska stjäla...

"Då är mitt svar att jag inte går med på problemformuleringen, det är det första jag säger till dom. Det är inte så att dom har stulit. Det måste vi ju vara väldigt tydliga och klara över. Dom har inte stulit nån mat. Om man inte förstår vikten av att stödja dom som är svagast på arbetsmarknaden, och till dom svagaste hör den här typen av grupper, med lågavlönade kvinnor på den här typen av anställningar som matbespisning och annat. Om man inte förstår vikten av släcka branden när den tagit fart på den ena delen av brädan då brinner ju resten av brädan där man själv sitter till slut."

I ETC-artikeln skriver du att det enda som duger är att gå till handling. Att det inte duger att ”lajva solidaritet genom kaskader av till inte förpliktigande ord”. Vilka skulle du vilja rikta dig till först och främst när det kommer till detta?

"Först och främst alla som har dessa positioner. Allt från fackfolk till Nooshi dadgostar (V). Bevisa att era ord inte är tomma. Försvara mattanterna och deras arbetskamrater i handling."

Läs även ETC-artikeln: Försvara mattanterna i Järva!

Länk till Partiet och folkrörelsen 24:7 hittar du HÄR

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt