Samhället

Gripande debutroman om socialtjänstens svåra arbete

Lördag 26 Mars, 2022

”En skrämmande och viktig skildring av ett nästan omöjligt svårt arbete, hur det faktiskt fungerar i social-Sverige”. Så beskrevs boken ”För barnets bästa” i Dagens Nyheter när den kom ut i augusti förra året. Boken har uppmärksammats som en av höstens bästa relationsromaner och fått högst betyg av Bibliotekstjänst. Om några månader kommer den ut som pocket. Vi har bett författaren Anna Welin att berätta om sin debutroman.

– En viktig målsättning med boken var att dela med mig av mina erfarenheter från att ha arbetat som socialsekreterare sedan 2007, berättar Anna Welin. Min upplevelse var, när jag bestämde mig för att skriva boken, att socialsekreterare ofta porträtterades antingen som en ”Prussiluskan” eller som någon som omhändertar barn på lösa eller i värsta fall felaktiga grunder. Jag ville i skönlitterär form skildra hur ett omhändertagande kan se ut, hur en familjehemsutredning kan se ut och hur familjehemsvård kan bedrivas idag. Hur socialsekreterare kan tänka och resonera i sitt dagliga arbete. Och hur arbetet kan påverka livet i stort, privatlivet.

– Det är en skönlitterär roman med påhittade karaktärer, men jag har försökt att skriva den på ett sätt så att den blir så verklighetstrogen som bara är möjligt. Samtidigt är det viktigt att detta är mina erfarenheter och jag har stor respekt för att andra som arbetar inom eller kommer i kontakt med socialtjänsten kan ha andra upplevelser.

Boken är skriven ur en socialsekreterares perspektiv. Men den är också skriven ur två föräldrars perspektiv.

– Det gjorde jag för att jag ville visa på sårbarheten, berättar Anna Welin. Hur svårt det kan vara att vara en bra förälder när stödet runtomkring brister. När man själv har haft det och har det tufft.

Boken är också skriven ur två familjehemsföräldrars perspektiv.

– Det gjorde jag för att skildra utsattheten hos människor som blir familjehem, tar till sig ett barn med vetskap om att barnet ska flytta tillbaka till de biologiska föräldrarna om grunder för tvångsvård inte längre finns. Jag ville också beskriva det fina. De flesta familjehemsplacerade barnen mår bra i sina familjehem.

Mitt i allt detta finns barnet, vars behov ska tillgodoses, men som riskerar att fara väldigt illa. Lilla Saga.

– Livet är inte svart eller vitt utan fyllt av gråskalor, försöker Anna Welin förklara. Föräldrar som inte förmår tillgodose sina barns behov är ofta själva barn som inte har fått sina behov tillgodosedda och som sen blivit föräldrar. Eller föräldrar som är sårbara i sitt föräldraskap av andra anledningar.

Med hjälp av boken vill hon också visa hur utsatta socialsekreterare många gånger är.

– Socionomutbildningen är en populär utbildning och att arbeta som socialsekreterare är ett viktigt, meningsfullt och givande arbete. Men tjänster som innebär myndighetsutövning blir allt mindre attraktiva. I praktiken leder det till att de som har de många gånger svåraste och mest utsatta arbetsuppgifterna, gör den här typen av barnutredningar, har allt mindre erfarenhet och stannar allt kortare tid på dessa tjänster. Den utvecklingen är viktig att bryta.

Anna Welin får frågan vad hon tänker gällande den hatkampanj som uppmärksammats och som riktats mot socialtjänsten och omhändertagandet av barn i Sverige.

– Jag blir mest ledsen. Det är så lätt att leta syndabockar. Barn mår bäst av att slippa ryckas upp ur en van miljö. Under förutsättning att den miljön inte innebär att barnet far illa. Om barnet far illa eller inte utreds av socialtjänsten – men beslut fattas i domstol. Barn mår dåligt av att byta vårdgivare, av att flytta runt, men ibland är det svårt att se vad som skulle vara alternativet. Finns möjlighet att bedriva öppenvård är min erfarenhet att det görs. Sen har jag respekt för att andra människor kan ha andra erfarenheter.

– Men, tillägger hon. Jag är förvånad över att det inte framgått tydligare i debatten att det socialtjänsten gör är att föreslå vård. När besluten fattas med tvång sker det i politisk nämnd och i domstol. Som kan gå emot socialtjänstens förslag och inte sällan gör det. Besluten kan ju också överklagas i högre instans. Så rent krasst ligger det inte i socialtjänstens makt att fatta beslut, bara att föreslå.

På Storytel har boken i skrivande stund fått nästan 1500 betyg och helhetsbetyget är fina 4,3. Boken har också uppmärksammats och fått fina recensioner i bl a Sydsvenskan, Aktuellt i politiken, Smålandsposten, Skånska Dagbladet, Socionomen m fl. Inte minst har boken i olika sammanhang fått väldigt fin respons bland socialsekreterare och familjehem som känner igen sig och bekräftar bilden som ges av socialtjänstens arbete. Anna Welin säger att det är hennes absoluta övertygelse att det är i förskoleåldern och tidiga skolåldern som mycket av det som går både bra och dåligt grundläggs och hon hoppas att boken ska spridas ytterligare, inte minst i yrkesgrupper som arbetar med barn och ungdomar.

Vad är din förhoppning med boken?

– Att den ska bli läst och diskuterad. Socialtjänsten står inför enorma utmaningar. Helst skulle jag önska att inga barn behövde bli omhändertagna. Men när barn behöver omhändertas är det viktigt att vården blir bra. Och där finns också stora utmaningar. Hundratals barn och ungdomar väntar idag på att få komma till familjehem, bristen är stor och har varit så länge.

– Samtidigt är det också viktigt att värna om yrkesgrupper som ska arbeta med de här svåra arbetsuppgifterna, avslutar hon. Barn som far illa riskerar att bli vuxna som skadar sig själva och andra och där har socialtjänsten en viktig roll att stoppa den destruktiva utvecklingen, men då krävs att inte socialsekreterarna själva far för illa i det arbetet.

Fakta:

I ”För barnets bästa” får vi en inblick i den verksamhet som annars döljs bakom sekretess. Språket är drivet och effektivt, det är varmt och inkännande, informativt och spännande – allt på en gång. Anna Welins berättarteknik är imponerande, hon lyckas skapa ett drama av byråkratins snårskog. Skickligt återger hon de känslomässigt och byråkratiskt svåra processer som personalen arbetar med dagligen, utan att det blir tråkigt en enda sekund.

Orden är tagna ur Bibliotekstjänsts recension, BTJ-häftet nr 16, 2021

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt