Framtiden
Ibland måste man se tillbaka för att kunna gå framåt
Bunny Ragnerstam berättar i den här intervjun kring sin mångåriga forskning kring vår historia före socialdemokratin, med rötter tillbaka till 1300-talet. Kampen för allmän rösträtt där tidningar förbjöds där författaren Carl Jonas Love Almqvist hotades av dödsstraff, men lyckades fly ur Sverige. Och aldrig kunde återvända. Han berättar kring Göteborgska smeder, som luras ta jobb som strejkbrytare i Newcastle, under en strejk för 9-timmarsdag. De prylas av de engelska arbetarna. Men återvänder med en insyn hur arbetarna även i Sverige kan få mänskliga arbetstider genom strejk. Men arbetsgivarna tar hjälp av redaktörer och andra "bildade" och lyckas krossa själva strejkrörelsen, men tvingas dock gå med på mänskligare arbetsvillkor runtom i Sverige. Så svensk arbetarrörelse uppstår inte med socialdemokratin, den finns redan när August Palm reser runt för att skapa ett arbetarparti.
En av de som förföljdes av de svenska företagsledarna och myndigheterna var cigarrarbetaren Ferdinand Laurell. Av egna erfarenheter kom han fram till att basen för politiskt arbete inte var vänsteraktivistisk revolutionsradikalism, utan facklig organisering och fackligt arbete. Laurell hade i Tyskland kommit i kontakt med Karl Marx tankar och hade blivit medlem i den av myndigheterna förföljda Internationalen, en organisation som gav överheten kalla kårar runtom både i Sverige och utomlands. I Paris hade 1871 folket tagit makten och höll ut i tre månader innan de tyska och franska arméerna krossade upproret som överheten trodde att Internationalen ledde. 20 - 30 000 Parisbor avrättades. Men dagens folkrörelser har tagits över av heltidsanställda, som ser till sina egna löner. Denna utveckling menar Ragnerstam började med kommunsammanslagningen 1974, då 75 % av fritidspolitikerna försvann. Och istället fick vi såna som Göran Persson, arbetarledaren som blev mångmiljonär.
Här kan du lyssna på intervjun, uppdelad i två delar.
Fakta: Böcker och TV-serier
Bakgrunden till boken Åskan genom tidevarvet är böckerna Arbetare i rörelse del 1 och 2 och Orons år som finns att ladda ner här
Bunny Ragnerstam har också skrivit ett antal romanerserier, exempelvis Innan dagen gryr med flera,
förlagan till TV-serien Kråsnålen
Romanen Slutet på ett sekel beskriver det Sverige, där heltidsanställda politiker och fackledare har lämnat sina väljare bakom sig. Läs Göran Persson med flera.
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24