Samhället
Kriget om Södertälje
Foton ur Polisens förundersökningsprotokoll, FUP
2022 slår Södertälje rekord i flest mord per capita. Vad har hänt? Lyssna här på samtalet med Torbjörn Granström kring hans bok ”Kriget om Södertälje”.
I en stad, där bolag med koppling till gängkriminella äger Tingsrättens lokaler , verkar det rätt att avsluta boken "Men i stort sett är allt som vanligt i Södertälje."
Torbjörn Granström, författare och kriminalreporter på Länstidningen Södertälje, berättar:
-Visst, myndigheterna gör insatser. Det är ett viktigt jobb som görs, men normaliteten är ändå att det är en stor organiserad brottslighet.
Det finns en del av samhället där det fungerar lite annorlunda. Oftast är det så att brottsligheten i Södertälje sker inom det här parallellsamhället, framförallt mot personer inom de här grupperna, syrianska gruppen till exempel. Södertäljenätverkets brottslighet och utpressningar har nästan uteslutande vänt sig mot företagare inom den gruppen, eller personer som är skuldsatta eller som blir ett offer för dem.
Även om Södertälje har en större organiserad brottslighet på många sätt än vad andra kommuner har så var det mer stabilt. Man dödade inte varandra för småsaker under flera år.
MC-mördare på väg i Saltskog Foto FUP
I Rinkebyområdet så rasade det krig. I Östberga och Bredäng så var det krig och det var liksom konflikter där, under åren slutet på 10-talet. I Södertälje så var det fortfarande så att Södertälje-nätverket var stabilare. Man hade monopol på den kriminella marknaden. Och det funkade till följd av att alla höll sig till de interna reglerna.
Även om det fanns var de här uppmärksammade morden på spelklubben Oasen 2010 så ska man veta att det var egentligen ett stort undantag från som det varit, nämligen att man har löst konflikter inom gruppen. Och att man har löst konflikterna inom gruppen har ju varit, det är dels en tradition tillbaka till hemlandet där man har varit en kristen minoritet i det ottomanska riket.
Det finns olika orsaker till att det här har luckrats upp. Det har blivit en mindre homogen struktur där ute. Det är långt ifrån bara den assyrianska gruppen ifrån Midyattområdet i sydöstra Turkiet utan nu är det mer folk som är okända för varandra, det är lättare att gå över gränsen. Den här sociala kontrollen försvagas, men den främsta orsaken till detta skulle jag nog ändå säga är att narkotika har vällt in. För 10 år sedan så bestod ju nätverkens intäkter av många fler källor. Idag är det nästan enbart narkotika.
310 kilo hasch från Spanien Foto FUP
Det är naturligtvis indrivningar och utpressningar också idag men i mycket större utsträckning 2010 än idag. De kriminella i Södertälje hade en mer roll att spela i det här parallellsamhället eftersom det sker en stor privat utlåning och sådär. Och narkotikan på den tiden var ju också mer beroende av enskilda aktörer Och det var ju ofta de här ledarpersonerna som kanske hade de här unika kontakterna Med kranar utifrån att kunna få in narkotikan. Det gjorde ju att alla nätverket kring de här personerna blev mer beroende av de här Eftersom ledarna bar med sig någon slags mervärde, de hade de här kontakterna. Men idag kan vem som helst få tag i den här narkotikan det är bara att vända sig om och vrida på kranen i princip för de här kriminella. Då blir det ju svårare i en sån här struktur att vara ledare.
Därför att då måste ju alla ställa sig frågan, varför har vi den här ledaren egentligen? Då kanske ledaren snarare uppfattas som ett hinder än som en förutsättning för att dra ekonomisk fördel. Och då är det mycket lättare att göra sig av med det här hindret om det ställer till. Om det står i vägen för mycket.
Samtidigt som vi har det här regelsystemet i Södertälje att all narkotika som säljs på gatan ska komma från ledarna och när det inte gör det då blir det sanktioner från ledarskapet. Så bara det här, de här förutsättningarna gör ju att den kriminella strukturen har mycket sämre förutsättningar överallt i Sverige att hålla ihop.När narkotika tar över allting så blir det också helt beroende på var man får sälja. Även om vi pratar om Södertäljenätverket så pratar vi ändå om en tio, tolv olika små konstellationer som går under det här paraplybegreppet och då har man varit överens tidigare vem som har varit ledare men när narkotikan tar över så har ju alla sina säljdistrikt. Kliver man över och börjar sälja på varandras områden eller så så är det upplagt för konflikter. Alla gör fulingar bakom ryggen på de här ledarna eftersom de ska ha sina högre priser. Det är mycket mer vinstgivande att ta in det där från sidan och sälja i smyg
Om vi tittar på vad som hände efter den första insatsen 2010, 11, 12 och fram mot 14. Först och främst så fick man ju domar mot väldigt många i Södertälje nätverket på gatunivå. Sen gick man vidare på den ekonomiska brottsligheten.
Lastbil med stor haschlast Ur FUP
När de flesta kom ut från sina straff så återgick ju i princip alla till kriminaliteten och man började märka effekterna av det kring 2017, 2018 och 2019. Och så exploderade det 2020 och framåt, till och med 2022. En ny explosion i Södertälje som är mycket mer våldsam och många mer dödade än vad det var den här första, mycket mer uppmärksammade morden kring spelklubben Oasen 2010.
-Under min tid som kriminalreporter så tycker jag ändå att jag kunnat se att det har skett en förändring. Tidigare så var det en mycket större tystnadskultur runt allt detta och folk hade en mycket större respekt och rädsla för kriminella eller för aktörer från större familjer. Den tenderar att blekna. Jag tror att det beror på en form av anpassningsprocess, assimilering eller integrering, hur du vill benämna det hela.
Så ser man att folk fattar att det finns ett regelsystem där ute. Och för 15-20 år sedan kunde kanske en representant för stora familjer utöva påtryckning mot mindre på ett helt annat sätt än idag. Man vet att man har ett regelsystem bakom sig och man accepterar inte det på samma sätt.
Den kriminella gruppen har inte längre en naturlig funktion i subkulturen i Södertälje. Så jag skulle vilja säga att det går åt rätt håll. Det svenska samhället har fått en större inverkan i det här parallellsamhället.
Det börjar fragmenteras av. Som en isbit i ett glas, det fräser. Du har fortfarande kvar kärnan av isbiten men den är mycket mindre och då pratar vi ändå om en grupp som har varit här sedan 70-talet så att det är klart att det har hänt saker.
Menar du att en stor del av gruppen har integrerats?
Ja, det är snarare så att man har lyckats väldigt bra ekonomiskt. Och i takt med detta så har de här gamla frågorna blivit mindre viktiga. Vissa skulle göra sig till talespersoner för gruppen och det funkar inte riktigt så nu. Det är inte klaner, som i Göteborg som man ser i Södertälje.
I Södertälje är det mer business.
Hur har utvecklingen efter att du blev färdig med boken?
Det har ju varit lugnt kan man säga under sommaren när det gäller den här konflikten. Sen blev det en skjutning nu strax före jul igen. Det skulle kunna innebära att det hela kommer igång igen när det gäller den här konflikten.
Kokain Foto FUP
Tycker du att den politiska ledningen i Södertälje varit i framkant för att motverka gängkriminaliteten?
-Ja men det måste man nog säga att Södertälje har ju inte hymlat och försökt sopa under mattan utan de har ju varit väldigt öppna med att vi har en organiserad brottslighet. Men jag tror att väldigt mycket av den här ekonomiska brottsligheten vi ser den är definitivt inte specifik för Södertälje. Man ser den överallt annars också. Men jag vet inte om alla kommuner är lika mycket i framkant och pratar lika mycket öppet om det som Södertälje.
Du skriver ju också om lagen om valfrihet, LOV, om jag förstår det rätt så var det ju den nuvarande socialdemokratiska kommunledningen som införde LOV i Södertälje som gav en stor inkomstkälla till de kriminella?
-Ja fast det var nog inte det man trodde då när LOV infördes 2009, då lyftes Södertälje upp som någon slags föregångsexempel. Titta här, det är så här det ska se ut när LOV införs. Det tillkommer en massa nya hemtjänstbolag för bilden var ju den att det fanns ett stort behov som inte togs tillvara, att det fanns en stor invandrarbefolkning som inte hade tilltro eller inte vände sig av olika orsaker till den vanliga hemtjänsten.
Men i Södertälje börjar man inse att det plötsligt är någonting som inte riktigt stämmer. Och det var ju det som slutligen blev de här hemtjänsthärvorna. Har man ett system som bygger på någon slags ärlighet i botten så blir det fusk. I Södertälje har man ju dragit den slutsatsen genom att man har avskaffat Loven och att man har en högre gard skulle jag nog säga än många andra kommuner.
Och då väljer man att upphandla ett antal istället. Och fungerar det bättre då med upphandlingarna? Jag ska inte säga att jag är någon expert på hur det har funkat och inte men det verkar ju inte så, alla system som bygger på att man själv ska redovisa någonting och det är allmänna medel inblandade, det dras ju med fusk.
Upplever du att samarbetet funkar, att få de yngre att inte välja kriminalitet?
-Erfarna socialsekreterare säger ju det att de åtgärder vi vidtog för 30 år sedan det funkar inte idag. Vi måste börja tänka om. Sådana här åtgärder som att träffa en socialsekreterare och ha någon slags dialog eller någon slags lättare insats, kanske man måste sätta in, inte när folk är 16 år, utan när de är 12 år. Det är ju en problematik som hela Sverige brottas med och varken Södertälje eller nån annan har väl kommit på något recept.
Jag tänker det är ju sådana pengar i detta. Du berättar ju om en av de här yngre drogförsäljarna
-Det är ju en av de källor som jag har. Som väldigt öppet och ärligt berättar vad han varit med om. Och inom den här miljön så tycks man ju i alla fall anse att två saker skulle kunna påverka. Det ena är ju om folk åker fast och det andra om straffet är avskräckande.
Den här personen var ju faktiskt en som undvek att sälja kokain. Det var inte värt att ta det straffet om man åkte fast. Däremot om man sålde cannabis så var det en annan sak. Och det finns ofta en annan syn i de här kretsarna på cannabis, ska det sägas. Man ser ofta på det som alkohol eller något sånt där.
Man ser inte direkt det som tung narkotika eller grovkriminalitet på samma sätt som medelsvensson gör.
Märstanätverkets ledare i kostym och väst omgiven av sina kumpaner. Polisens foto
Du frågar också om den här killen kunde tänka sig att ta ett jobb för 40 tusen/ månad ut och får svaret Absolut inte.
-Många säger att man vill ta ett jobb och man vill komma ifrån det här, men man vill inte gärna släppa de här kriminella inkomstkällorna, han ville vara kvar i den här miljön och tjäna de här pengarna. Och så länge man gör det och går under radarn så är det väldigt lätt att fortsätta med det. Men som han själv sa, åker man fast och man får ett straff för det så är det ju uppenbarligen inte lika kul längre.
Och det är väl det som vi i Sverige har haft ett problem med att problemet är ju egentligen inte straffen, de börjar ju komma nu, man har tagit bort rabatter och sånt där utan det är ju att faktiskt få fast brottslingar, det är det svåra och det har att göra mycket med vår rättegångsbalk.
Du kan sitta idag till exempel under ett års utredning och bara säga Inga kommentarer. När du sen får se hela den här utredningen, då tittar du på var har de överbevisat mig någonstans och var har de inte gjort det?
Och så åker du slalom mellan de där bevisportarna och hittar på en alternativ historia. Och sen är det upp till åklagaren att överbevisa, mot lagens allt rimligt tvivel, att du ändå har gjort det här. Och det är där svårigheten kommer. Det är det som gör att personer som polisen egentligen tror kanske har utfört ett mord åtalas för medhjälp eller i värsta fall kanske bara för grovt vapenbrott.
Polisen vet ofta väldigt, väldigt mycket. De vet, i princip vilka det är som har mördat väldigt ofta. Men har svårigheten att bevisa det. Du kanske har större framgång som åklagare då att åtala på en lägre rubricering. Då får du i alla fall en dom.
Gulfmacken i närheten av ett mord där folk flyr förlupna kulor
Är det några andra saker du tänker som skulle motverka att fler ungdomar dras in i gängkriminaliteten, att fler skjuts?
Ja, att du tidigare har något slags domstolslikt förhör där man faktiskt ska berätta vad man har gjort och inte. Under domstolslika förhållanden där man inte kan hålla på med Inga kommentarer. Man har ju det i vissa andra länder.
Jag tror ju att det ligger ju mycket i vad erfarna socialsekreterare och poliser säger om att personer som kommer upp i en viss ålder, 16 år är ofta så förhärdade att det är väldigt svårt att kunna påverka dem överhuvudtaget.
Och det är ju rätt skrämmande i sammanhanget med SIS-hemmen, Statens institutionsstyrelse. Att det sitter idag personer som har mördat både en och flera gånger. Men de sitter där på fyra år max på CIS-hemmet. Och sen kan de gå ut och bara kliva in i brottsligheten igen.
Jag pratar med i professionen, poliser, socialsekreterare, de tror ju att det är ingen som egentligen tycker att SIS-hemmen är bra. Men de menar ju samtidigt att det är den enda åtgärden ifall man ska skydda både andras liv och deras eget. För någonstans får de här ändå ett konsekvenstänk förmodligen i livet, i alla fall de flesta av dem.
Många av dem hinner nog aldrig dit förrän de kanske själv dör på gatan, det måste till någonting mer med påföljdsfrågan för de här unga eller att det finns större övervakning. Jag tror att SIS-hemmen från första början, eller rättare sagt, jag vet, det är ju att de är knappast byggd för det klientelet som ägnar sig åt kontraktsmord och uppdragsmord.
De andra blir ju också lidande av att sitta med de här på samma anstalter. Jag kan bara konstatera att jag förstår debatten som har varit när man säger att man kanske vill separera den ena grupperingen från den andra på något sätt. Men annars tror jag att uppklarningsprocenten måste öka.
Det är också det viktiga. Det får inte vara så att det är en 10%, 15% risk att åka dit för ett mord. Och där har du det här med rättegångsbalken och beviskraven. Och jag tror också att många av de här åtgärderna som har gjorts nu på sikt kommer att få en förebyggande effekt faktiskt.
Om du lägger på en ökad uppklaringsprocent på de här strängare sanktionerna, kraven eller straffen så tror jag faktiskt att det kommer att ge en signal ner i systemet att på samma sätt som den jag pratade med som ville hålla sig undan från kokainförsäljning, så kommer fler naturligtvis att undvika av ren självbevarelsedrift att ge sig på vissa brott.
Det svåra är att ge sig på de här anstiftarna också. Det är de som egentligen är hjärnorna bakom mycket av det här.
Många av ungdomarna måste ju också kunna se att om jag håller på och säljer droger så tjänar jag dubbelt mot vad jag gör som rörmokare. Men det är ett lugnare tillvaro. Det är ju inga av rörmokarens kunder som kommer mitt i natten och skjuter ner eller spränger huset där han bor eller något sånt. Man måste ju kunna komma in i samhället också och få yrkeskunskap. Det är lite grann där jag tänker att det brister med de här SIS-hemmen och detta, att du måste komma in och när du väl har fått en utbildning så måste du också få jobb. För det är ju till och med så att, som vi har det här varje fall, att en tredjedel av eleverna på byggprogrammet får jobb men två tredjedelar får det inte. Och då är det lätt att välja den andra banan där jag tjänar dubbelt och sälja.
Alltså det här pratet med snabba lösningar och långsiktiga lösningar och förebyggande åtgärder. Ibland så kan man ju tro i debatten att det är det ena eller det andra, men det behövs nog hela batteriet för att komma till rätta med det här och sen behövs det nog lugn och ro i de här områdena också. Det behövs en stabilitet. Om vi tittar som det var i Södertälje under 00-talet och början på 10-talet så var det väldigt oroligt i skolan. Det kom ständigt in nya elever, som kanske inte kunde ett ord svenska. Det blev en orolig miljö rent allmänt. Där kan man få en långsiktig lösning om man får ett par decenniers kontinuitet och lugn och ro i de här områdena. Då kan man nog bygga någonting.
Ett utdrag ur boken kan läsas nedan.
Orsakerna till att Torbjörn Granström skrev boken är den inblick han fick i hur de kriminella själv diskuterar med varandra, när Encrochat telefonerna knäcktes av fransk polis och därmed alla de här chattarna blev tillgängliga i större förundersökningsmaterial. Då fick man en unik inblick i Södertäljes kriminella nätverksmiljö.
En rektor på en skola efterlyser kraftfulla permanenta åtgärder för att ha chans att komma till rätta med situationen:
"Det behövs fler vuxna och fler kompetenser på skolan. Det behövs socialtjänst, polis, en utökad elevhälsa - och då pratar jag inte om ett vanligt myndighetsgemensamt arbete utan att de här personerna ska jobba dagligen, på plats i skolan. Det krävs några som är avlönade under lång tid, men de pengarna har inte skolorna själva." sid 342 i Kriget om Södertälje.
Hur tycker du som lyssnar/läser att vi ska komma till rätta med kriminaliteten som drabbar oss och våra ungdomar?
Några länkar från SVT:
Fakta: Utdrag ur Kriget om Södertälje
PROLOG
NÄR DEN 39-ÅRIGE KRÖGAREN
och fyrabarnspappan Ninos lämnar livsmedelsbutiken med en matkasse i ena handen och träningsväskan i den andra, slår torpeden till. Den svartklädde mannen rusar fram när Ninos kommit till sin bil på storparkeringen strax utanför. Vittnen hör flera smällar, Ninos träffas först av ett skott i benet och faller ihop, varefter fler skott avlossas och Ninos ligger kvar på asfalten, dödligt skadad.
Gärningsmannen lämnar platsen halvjoggande, försvinner runt hörnet av den stora fastighetsbyggnaden där gymmet och Willys ligger, på Vasa handelsplats i Geneta. Ett par hundra meter bakom skär den vältrafikerade Fritidsvägen förbi – där försvinner spåren.
Mördaren hade väntat utanför i två timmar och fyrtio minuter medan Ninos tränade, skulle övervakningskameror senare visa. Av kroppsformen att döma var det en ung gärningsman.
Södertälje är trots sina 100 000 invånare en liten stad, information färdas snabbt – i synnerhet inom den assyrisk/syrianska gruppen. Innan polisen hunnit lägga ut uppgifter om
händelsen på sin hemsida, vet redan många där ute vem som är skjuten och att han är död.
Det här mordet stack ut, det var inget dussinmord, offret var inte någon som kunde förväntas avrättas på det sättet av en utsänd torped i Södertälje.
Ninos var inte vem som helst, han var god för miljonbelopp tillhörde en stor familj, ägde pubar på Södermalm. Under flera år hade han ägnat sig åt business, barnen och fotbollen.
Men han hade ett förflutet i Södertäljenätverket, hade umgåtts med personer som polisen kopplade dit. Flera av dem ägnade sig nu åt business i gråzonen, andra helt legala, men de
var alltjämt respektingivande namn i Södertälje. Därför var det sannolikt att torpeden kommit utifrån, någon som inte visste vem han mördat eller förstod sig på hur Södertäljes undre värld fungerade – sannolikt en ung person.
Men delar av den hypotesen skulle senare kullkastas. Södertälje hade nämligen förändrats i det tysta på bara några år.
*
Mannen på andra sidan bordet är Ninos vän. Som ofta sker när polisen inte klarar upp mord, fortsätter de närmaste med utredningen. Och det är om detta han nu vill berätta.
Det är tidig morgon en vårdag 2023, kaféet vi sitter på har nyss öppnat och i bakgrunden hörs klockspelet från tingsrättens tak – det är tonerna till »Blott en dag i sänder« som ljuder
ut över staden samtidigt som invånarna går till sina jobb, öppnar sina affärer, inleder den nya dagen – vad den nu ska för med sig för spännande.
»Alla vet vad som låg bakom, ändå har polisen lagt ner fallet«, säger Ninos vän och tar en klunk av det svarta kaffet.
Som reporter i Södertälje under tjugo år och kriminalreporter i fjorton, befinner man sig ständigt i informationsflödet, man blir hela tiden uppdaterad om händelser som löper
parallellt av initierade personer. Ibland av personer från olika sidor i samma konflikt.
Inte sällan får man insyn i den del av Södertälje som polisen betraktar som ett parallellsamhälle. Där utspelas dramer som inte alltid når domstolarna, men som gör omgivningen påmind genom en sprängd bil här och ett skott i benet där. Ofta anser sig förhållandevis många människor veta exakt vad som skett och med tanke på den insyn de har är det troligt att det ligger en hel del i deras utsagor.
Ninosfallet sällar sig till den kategorin händelser.
Det har gått snart två år sedan mordet när vi nu sitter på kaféet. Utredningen blev ett haveri.Först öppnade sig himlen över Södertälje och vräkte ner ett skyfall som spolade bort all eventuell bevisning på platsen runt kroppen. Sen missade polisen viktiga pusselbitar, som
att gå igenom Ninos egna övervakningskameror hemma i villan innan materialet spelades över av nytt. Till råga på allt konkurrerade mordet med flera andra inne på polisens grova
brottsenhet i Stockholm syd, mitt under semesterperioden. Men information och rykten spreds snabbt bland befolkningen, vänner trodde att en relation som Ninos inlett med en
kvinna våren 2021 låg bakom hans död. Det var ett av de hetare spåren som polisen lade ner. Flera saker har framkommit, berättar nu vännen. Dels hade en torped i Stockholm kontaktats och erbjudits pengar för att mörda Ninos, men avböjt.
»Han erbjöds en miljon kronor!« säger Ninos vän.
Inte långt efter det inträffade mordet.
Vänner till Ninos har fått höra att en annan torped skrutit om att ha utfört det. En person som polisen kopplar till den så kallade Saltskogfalangen. Grupperingen ligger sen hösten 2022 i blodigt krig med Ronnafalangen om Södertäljes narkotikamarknad.
Sju personer hade mördats i konflikten vid den här tiden, och då är inte Ninos inräknad, eftersom mordet med största sannolikhet inte hade med den konflikten att göra.
»Men polisen vet också, därför är det så anmärkningsvärt
att de lägger ner fallet.«
Att någon i Södertälje tar på sig att mörda en person som Ninos, trodde jag aldrig var möjligt, förklarar jag. Det hade i vart fall varit otänkbart för bara några år sen.
»Södertälje har förändrats«, säger han. »Det är väldigt många nya som flyttat in till staden. Trots att många har likadant etniskt ursprung, har de ingen anknytning till folket. Det går inte att diskutera längre, förut visste man vilka människorna var, man kunde sätta sig ner och komma överens också var det över, förstår du? Men nu har det flyttat in så mycket folk att du inte vet vilka de är eller vem du ska prata med eller vem de känner.«
Förr bestod Södertäljes assyrisk/syrianska befolkning främst av personer från staden Midyat och dess omgivningar i sydöstra Turkiet. Så är det inte längre.
I dag har cirka 58 000 av Södertäljes 102 000 invånare utländsk bakgrund, cirka 40 000 av dem är kristna från Mellanöstern. Men gruppen från Turkiet som kom först, utgör inte ens hälften av dem längre.
Inom gruppen kände alla varandra redan från hemlandet, många var släkt med varandra, Ninos familj var del av gruppen.
»Det var därför man kunde sätta sig ner och lösa 99 av 100 konflikter innan de gick så långt som till mord«, säger Ninos vän.
Dubbelmordet på bröderna Moussa inne på spelklubben Oasen i Ronna sommaren 2010 var undantaget där förhandlingarna inte hjälpte, där konflikten gått så långt att personer inom folkgruppen dödade varandra. Händelsen var exceptionell för sin tid.
»De kristna som nu kommer från Syrien och Irak har kommit senare, de saknar anknytningen till folket, de har inte samma starka personliga band«, säger Ninos vän och tillägger att en stark ledare som Berno Khouri hade varit bättre att ha i staden än det urspårade kaos som råder i dag.
Berno Khouri avtjänar ett livstidsstraff för anstiftan till Moussamorden.
»Det har gått helt utför de sista åren, den gamla samhörigheten i Södertälje har lösts upp, det finns inga gränser längre«, slår Ninos vän fast.
Jag frågar honom om han tror att någon ur Ronnafalangen lika gärna hade kunnat anlitats för att begå mordet på Ninos.
»Nej aldrig«, svarar han. »Ronnagänget har rätt stor anknytning till folket i stort och till staden. Med Saltskogfalangen är det annorlunda.«
Den sociala kontroll som förr fanns i Södertäljes assyrisk-syrianska gruppering, har därför försvagats. Kanske har den inre splittringen även att göra med integrationen, diskuterar
vi vidare. Men framför allt med narkotikan.
Sen sex–sju år tillbaka har den vällt in över landets gränser och skapat rivalitet överallt, så även i Södertälje. I takt med att den blivit de kriminella nätverkens främsta inkomstkälla, har
även den territoriella kontrollen blivit viktigare, för att kunna säkra marknaden mot konkurrens.
Därmed är det upplagt för konflikter.
Personen jag pratar med är dessutom övertygad om att mordet på hans vän förändrade Saltskogfalangen.
»De får ju finansiella muskler, efter mordet flyttar de fram
sina positioner rejält. När så stora pengar är inblandade försvinner respekten för alla.«
Några veckor efter samtalet med Ninos vän sker det åttonde mordet i konflikten mellan falangerna.
Den mördade är en kusin till Ninos.
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24