Jobbet
Nej till Hälsoschema!
Utan undersköterskor faller vården. Trots det har ett stort antal svenska kommuner drivit igenom allvarliga försämringar för undersköterskors arbetsscheman, ironiskt nog kallat "Hälsoschema". Nils Littorin från Malmölistan har intervjuat Petra Hultberg, initiativtagare till Facebookgruppen Hälsoschema Nej Tack, som samlar över 11000 medlemmar.
Klicka här för att se intervjun på Malmölistans Facebooksida.
Petra Hultberg jobbar natt som undersköterska på ett vårdboende i Lund. Där har kommunen beslutat att införa så kallat "Hälsoschema", vilket innebär att nattpassen kortas, vilket i sin tur gör att långledigheterna försvinner. Istället för att jobba 10-12 timmar per natt med flera dagars återhämtning, får man nu högst jobba åtta timmar med max tre dagars ledighet. Men som nattarbetare betyder de nya reglerna i praktiken att man bara har två dagar ledigt.
- Låt säga att jag är ledig fredag till söndag. Men det innebär ju att jag jobbar torsdag till fredag på natten. Jag jobbar 12 till 7 på fredag morgon och då måste jag ju sova bort hela fredagen oavsett, så jag är ändå bara ledig två dagar.
Dessutom ingår obligatoriska kvällsskift för nattarbetarna, något cheferna anser ger "återhämtning". Petra säger att det har motsatt effekt.
- Det är ju inte rimligt, att aldrig få hämta andan någonstans. Ska man då som nattare ovanpå alltihopa behöva vänta fram och tillbaka på dygnet blir det ju ännu värre.
Kommunerna har sett detta som ett sätt att spara pengar.
Även deltidspersonalen påverkas negativt av Hälsoschemat. Den som jobbar deltid fick tidigare arbeta hela dagar, för att sedan ha ett antal dagar ledigt. Nu ska man istället jobba lika många arbetsdagar som den som jobbar heltid, men istället gå hem tidigare under dagen.
- Kommunerna har sett detta som ett sätt att spara pengar. Så länge vi inte blir sjukskrivna och så länge vi inte försvinner så behöver man ju på detta sättet inte ta in timvikarier, och då sparar man på den summan. Det de inte räknar med är ju att vi kommer gå i väggen mycket fortare så det kommer bli dubbel kostnad. Det kommer bli våra sjukskrivningar plus ännu fler vikarier än vad vi haft innan.
- Men de tittar ju bara ett steg fram, så är det ju alltid. De har aldrig någon långsiktig plan.
Tidigare under dagen har Petra Hultberg deltagit i en demonstration mot Hälsoschema i Lund, och liknande demonstrationer har ägt rum i ett flertal svenska orter. Petra berättar att responsen från Kommunal i Lund varit bra, men på andra orter tycker facket att "jaja men ni bråkade om heltid som norm och nu har ni fått heltid som norm och då blir det såhär".
- Det har varit lite olika om det inom kommunerna, men vi har inte gett oss. I Lund har vi ju hela tiden legat på, vi har bråkat överallt, vi har dragit i alla, det är ingen som har kommit undan liksom.
Vi är där när din fru föder barn, vi är där på neonatalavdelningen när barnet fötts för tidigt, vi är där på akuten, den första man möter och som vårdar dig.
Vill man stötta kampen mot Hälsoschema kan man skriva under deras digitala namninsamling på https://www.skrivunder.com/halsoschema_nej_tack.
På frågan om varför man ska bry sig om den här frågan om man inte är undersköterska, svarar Petra Hultberg:
- Jo för att vi är överallt. Undersköterskan är den största arbetsgruppen i Sverige. Vi är där när din fru föder barn, vi är där på neonatalavdelningen när barnet fötts för tidigt, vi är där på akuten, den första man möter och som vårdar dig. Vi är där hela ditt liv.
Hela intervjun finns att se på Malmölistans Facebookgrupp.
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24