Jobbet

OK med dygnspass för privatanställda assistenter, Kommunal backar.
Det nya kollektivavtalet mellan Kommunalarbetareförbundet och Vårdföretagarna - bransch G - gör i praktiken ingen skillnad mellan om arbetspassen är 20 eller 24-timmar långa. Lyssna här på Krister Maltby, personlig assistent i Ängelholm.
Han har hela tiden sagt att gränsen på arbetspassen längd till 20 timmar inte har med EU att göra, utan är ett påhitt från Kommunals ledning.
-Kommunal har försöka påvisa för oss att det inte är bra med 24-timmarspass, fastän att vi själva som jobbar den här passen rimligtvis borde veta bättre vad som fungerar för oss och i våra verksamheter, än de som sitter på kontoret åtta timmar om dagen.
Påståendet från Kommunal och SKR att det krävs en gräns på 20 timmar är genom avtalet med Vårdföretagarna exponerat för den lögn det är och hela tiden varit
-Det var alltså fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen SKR som först förhandlade fram en gräns på 20 timmar och sedan gick ut med att denna gräns var ett krav utifrån EU. Fast de hela tiden visste att gränsen på 20 timmar var en ren förhandlingslösning. Kort sagt, avtalsparterna ljög för hela Sverige, säger Krister Maltby.
Påståendet från Kommunal och SKR att det krävs en gräns på 20 timmar är genom avtalet med Vårdföretagarna exponerat för den lögn det är och hela tiden varit,
Efter kritik från EU hur vi i svenska kollektivavtal möjliggjorde för långa arbetspass, så skrev Kommunal och SKR under våren 2023 ett avtal där möjligheten till arbetspass på 24-timmar (dygnspass) kraftigt begränsades. Kommunal och SKR hävdade då att EU i praktiken kunde tolkas kräva en maxgräns på 20 timmar och endast i extrema undantagsfall kunde det gå att schemalägga arbetspass på 24 timmar.
En gräns på 20 timmar var en katastrof för de verksamheter som behövde arbetspass på 24 timmar. Kritiken från arbetstagarna var massiv. Många av oss satte oss därför in i EUs arbetstidsdirektiv, diverse rättspraxis samt den skrivning från EU-kommissionen där kritiken till Sverige framförts.

Krister Maltby
-Fast ingen av oss var jurister så stod det snabbt klart för oss att det var helt omöjligt att utifrån någon som helst material från EU tolka in en gräns på 20 timmar. EUs krav var att de verksamheter, som kunde avvika från dygnsvilan på 11 timmar skulle skrivas in i kollektivavtal/lag och att det i kollektivavtal/lag skulle anges en kompenserande ledighet. Det var på dessa punkter svenska kollektivavtal brustit men ingenstans gick det att hitta att EU, vid avvikelser, krävde en maxgräns på arbetspassens längd.
Den enda vettiga förklaringen till gränsen på 20 timmar var att det var avtalsparterna själva som satt denna gräns och sedan valde man att lägga skulden för den på EU.
Under 2024 kom också en förklaring till gränsen på 20 timmar från en av avtalsparterna själva. John Nilsson som är förhandlingschef på Sobona och suttit med i förhandlingarna med bla Kommunal och SKR förklarade gränsen på 20 timmar så här:
"Gränsen på 20 h är ett resultat av förhandlingarna och går inte att hitta något stöd för i någon text från EU. Facken hade ingången i förhandlingarna att alla skulle garanteras 11 timmars dygnsvila. Arbetsgivarna ville ha en mer flexibel lösning och efter många turer var det detta som parterna landade i."
Men arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna ville absolut inte ha denna gräns på 20 timmar. När de under hösten 2023 påbörjade förhandlingarna med Kommunal stod det klart att parterna stod långt ifrån varandra. Det skulle också ta 1,5 år av förhandlingar innan parterna till slut i februari 2025 kom fram till ett avtal. Ett avtal som visade sig radikalt annorlunda än det avtal som Kommunal har med SKR.
Om Kommunals påstående att EU kräver en gräns på 20 timmar och ett extremt restriktivt upplägg för att kunna jobba 24-timmarspass hade stämt, så skulle det ju vara ungefär samma avtal för personliga assistenter oavsett arbetsgivarorganisation.
Men så här olika är Kommunals avtal när det gäller 24-timmarspass för personliga assistenter. Jämförelsen är mellan bilaga J i avtalet med SKR och Bransch G i avtalet med Vårdföretagarna:
Bilaga J i avtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Grunden för att kunna förlägga arbetspass på upp till 20 timmar finns angiven i AB 24 i . För LSS-personal (bla personlig assistans) finns sedan en väldigt restriktiv möjlighet till arbetspass på 24 timmar (då del av passet är jour) i bilaga J. Här är de centrala begränsningarna i bilaga J:
- Endast möjlighet om det är ett behov utifrån den enskilde - inte möjligt om det är ett behov utifrån verksamheten.
- Beslut om avvikelse kan endast fattas då inga andra rimliga åtgärder står till buds.
- Krav på årligen återkommande mbl-förhandlingar
- Beslut att förlägga arbetspass längre än 20 timmar ska fattas på högsta nivå i organisationen
- Krav på att arbetsgivaren ska undersöka om det på sikt är möjligt att förlägga arbetstiden utan att tillämpa avvikelsen
- Varje enskilt beslut ska rapporteras till berörda centrala parter innan det kan verkställas. Centrala parters arbetstidsnämnd har möjlighet att överpröva beslutet.
Inga av de ovanstående restriktionerna i bilaga J går att finna i Bransch G.
Bransch G avtalet med Vårdföretagarna:
- är det möjligt schemalägga arbetspass på 24 timmar även om det endast är behov utifrån verksamheten,
- inga restriktiva skrivningar för att kunna schemalägga arbetspass på 24 timmar,
- inga krav på årliga mbl-förhandlingar (räcker med en mbl då det införs 24 timmars pass - samt vid ev förändring),
- inga krav på att arbetsgivaren skall undersöka möjligheten att på sikt ta bort 24-timmarspass,
- inga krav på att beslut skall ta på högsta nivå i organisationen och
- Arbetstidsnämnden är helt avskaffad.
Det enda egentliga kravet i avtalet Bransch G, för att kunna jobba arbetspass på upp till 24 timmar, är en mbl-förhandling när det körs igång.
Men vad är det då som skiljer mellan 20 och 24 timmar i bransch G? Det enda som skiljer mellan 20 och 24 timmar är då följande stycke under möjlighet förlägga arbetspass på 24 timmar (då minst 5 timmars är jour):
Om det är nödvändigt för att säkerställa den enskildes rättigheter och friheter som följer av lag eller om verksamheten så kräver, kan assistentens arbetspass förläggas från 20 till högst 24 timmar
Vad innebär detta stycke i praktiken? Svaret är INGENTING. Det finns inga praktiska skillnader mellan 20 och 24 timmar. För även när det gäller 20 timmar måste det vara ett behov utifrån brukaren eller verksamheten. Den enda skillnaden är att vid 24 timmar står detta behov angivet.
Så för personliga assistenter som jobbar på avtalet Bransch G är det i praktiken lika enkelt att jobba 24 som 20 timmar i sträck.
Avtalet med Vårdföretagarna bevisar det vi arbetstagare hela tiden hävdat - att EU gör ingen som helst skillnad mellan om arbetspasset är 20 eller 24 timmar. Påståendet från Kommunal och SKR att det krävs en gräns på 20 timmar är genom avtalet med Vårdföretagarna exponerat för den lögn det är och hela tiden varit.
Se även Krister Maltbys debattartikel i Kommunalarbetaren
samt hans frågor till Kommunals ledning
Fakta: Kommunalarbetarförbundet om det nya avtalet
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt


123 346 05 24


