Tryggheten

Reinfeldt stoppade de sänkta bränslepriserna

Onsdag 28 December, 2022

Med dessa ord vill jag göra er medvetna om att när man inte trodde det kunde bli värre…..

Då blir det som värst. Skriver Peder Blohm Bokenhielm, ordförande i Bränsleupproret.

När man trodde att det inte kunde bli värre

Nu är bränslet nere på “normala” nivåer, bensinen kostar för närvarande 17.95 i kristianstad och diesel ligger på 22.90. Utöver den höga reduktionsplikten så bidrar våra höga skatter och moms till att vi ligger mycket högre än övriga europa i bränslepriser. Det finns ju givetvis många olika faktorer till varför priset är som dom är. Både nationella men även internationella. Nyligen så gjordes ett beslut om totalförbud på rysk gas inom EU, från och med 1 feb. Resultatet av detta kommer att märkas tydligt på våra bränslepriser.

Man undrar på vilket sätt kan ryska gasen påverka våra priser vid pump?

I framställningen av våra bränslen på raffinaderierna så används mycket ryskt gas i framställningen av den färdiga produkten. Alla bränslebolagen, förutom Preem, köper den färdiga produkten. Preem framställer själva och säljer till marknadspris. De svenska bränslebolagen handlar på spotbörsen i Holland eller från Preem. Efter den första februari kommer bränslepriserna att gå upp kraftigt. Detta på grund av att det kommer vara USA som tillgodoser Europa med gas efter det, resultatet av beslutet som beskrivs här ovan. Är man flitig och kollar upp lite på nätet, så framgår det ganska snabbt att kostnaden för gasen kommer att tripplas tack vare att man måste frakta all gas med fartyg till europa för beredning och tillverkning.

Vi har alla under den rådande “klimatkrisen” blivit upplysta om vilka miljöbovar fartygen är, vilka enorma mängder utsläpp som finns i deras kölvatten. Man undrar hur miljötänket var här, konsekvensanalysen är tydligt inte gjord. Som vanligt….

Det är därför Drivmedel Sverige med Fredrik Reinfeldt i spetsen kämpar så hårt för att reduktionsplikten ska finnas kvar.

För att krydda allt lite till så ska en miniminivå beslutas om reduktionsplikt inom EU, den förväntas landa på 13%. Det är givetvis bättre än dagens 30.5%, och är även en av anledningarna, misstänker jag, till att den nya regeringen har valt att vänta till nästa år för att justera reduktionsplikten. Om alla länder inom EU ska ha 13% kommer det snabbt att bli brist på biodrivmedel att blanda i, och Preem som tillhandahåller ca 80% idag, får jobba på mera och få in äckligt mycket pengar. Det är därför Drivmedel Sverige med Fredrik Reinfeldt i spetsen kämpar så hårt för att reduktionsplikten ska finnas kvar.

Men det som jag känner att vi måste komma tillbaka till, är att staten får in fruktansvärda summor pengar just nu på både skatt och moms. Det är klart att staten säger att det inte kan sänkas något, när vi befinner oss i den svåraste ekonomiska situationen sedan innan andra världskriget. De vill inte släppa den största säkerheten av inkomst, det svenska folkets acceptans att betala höga skatter.

Det är tack vare detta vi byggde upp en av världens bästa energisystem.

Det är tack vare detta vi hade en av världens bästa vårdsystem.

Det är tack vare den som vi öppnade våra hjärtan och har hjälpt så många från misär och krig.

Det är tack vare de höga skatterna som Sverige var ett stabilt och tryggt land med många fördelar.

Men så är det inte idag.

det målas upp i reklam och av Influencers att vara “wattjägare” är fint

Vi har ett land idag, där människoliv inte har ett värde. Vi lever i en vardag där vi uppmanas att släcka ner och det målas upp i reklam och av Influencers att vara “wattjägare” är fint.

Sanningen är att människor är livrädda inför nästa elräkning, kommer man att kunna betala den?

Vad händer efter jul när alla är som fattigast? Alla ska rida ut stormen till vi får “elstödet” dock tidigast i feburari.

Men det ska vara försäkringskassan som betalar ut det. Har f-kassan någonsin betalat ut ersättningar i tid? Med dessa ord vill jag göra er medvetna om att när man inte trodde det kunde bli värre…..

Då blir det som värst. Sedan måste man ha i åtanke vad som händer om situationen i Ukraina urartar till ett storkrig mellan Nato och Ryssland. Det finns ett amerikanskt uttryck “All bets are off!”

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Peder Blohm Bokenhielm

Ordförande, Bränsleupproret, Vilshult

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt