Samhället
rena rama förskingringen? Uppsala kommuns mark säljs för att sedan hyras ut. Till kommunen!
Uppsala kommun säljer ut mark motsvarande fem fotbollsplaner till ett privat företag. Här ska bl.a byggas grundskola, förskola och idrottshall som sedan ska hyras av kommunen. Enligt kommunalrådet Erik Pelling blir det billigare att hyra än bygga i egen regi. Men inget privat företag bygger utan att göra största möjliga vinst och kommunen sätter sig i beroendeställning till det privata. På gång är också att sälja ut Gottsunda centrum med bl.a bibliotek och konsthall.
Uppsala kommun med kommunalrådet Erik Pelling (s) i förarsätet fortsätter privatiseringen av kommunalt egendom. Kvarteret Norra Hovstallarna (gamla bussdepån), ett område stort som fem fotbollsplaner ska säljas till en privat företag med uppgift att bygga bland annat grundskola, förskola och Idrottshall som sedan ska hyras av kommunen för en summa av ca 25 milj kr om året för de kommunala verksamheterna. .
Det är fråga om en investering i miljardklassen. Det ska ske genom en sk OPS (offentlig-privat samverkan) Pelling försvarar utförsäljningen med påståendet att det blir billigare att hyra än bygga i egen regi! Enligt avtalsförslaget ska hyran hamna på 2100 kr per kvadratmeter i ett 20 års kontrakt medan den tre senast kommunalt byggda skolorna hamnat på ett snitt av 2500kr. Det finns en viss risk att kommunen avhänder sig makten..men risken är värd att tas säger Pelling till UNT. Skandalerna kring OPS-projekten Nya Karolinska och Arlandabanan tycks ha gått kommunalrådet spårlöst förbi.
Självklart bygger inget privat företag utan att göra mesta möjliga vinst på affären. Avtalet är inte fixerat utan räknas upp enligt konsumentprisindexet. I Pellings marknadstänk innebär det att också de kommunala skolornas hyra ökar lika mycket, den sociala grundsynen är som bortblåst. Vad som händer om företaget i sin tur säljer lokalerna och när avtalet går ut om 20 år är skrivet i vatten.
I vilken omfattning kommer miljöhänsyn och sociala aspekter beaktas när byggprojektet ges konkret utformning ? Regelverket för byggandet har tunnats ut. Det möjliggör för byggherren att bygga tätt och snåla med utrymmena vilket blivit legio och medfört stora protester bland allmänheten. Vad Pellings försäkran om att kommunen har sista ordet är värt såg vi senast när beslutet om nybyggnationen av Sivia torg togs. Där gick byggnadsnämnden helt på entreprenörens förslag som bland annat innebar att de utlovade hyreslägenheterna uteblev.
På den utbjudna marken ska också byggas kontorshus för 2500 personer, träffpunkt för äldre, fritidsklubb och parkeringsgarage. Hyror som med kommunalt byggande dels skulle kunna ges med social hänsyn, dels vad gäller kontoren kunna ge omfattande egna intäkter. Vänsterpartiet är kritisk till projektet men röstade ändå ja. L och C glädjer sig när kapitalintressena får ta över.
Socialdemokraterna som i koalition med Mp och L styr kommunen prioriterar skuldbetalning till men för sociala satsningar, trots rekordlåg ränta. Avbetalningen ska ske genom utförsäljning av kommunal egendom, det gäller kommunal mark offentliga lokaler likväl som kontorsbyggnader och hyresbostäder. Ändå hör Uppsala till de kommuner som har störst inflyttning och bäst arbetsmarknad, därmed ständigt ökad skatteunderlag.
Bland annat har det gamla rådhuset med stor samlingslokal sålts och Gottsunda centrum med bland annat bibliotek och konsthall är på gång att säljas. Resultatet blir minskat offentligt utrymme, kommersialisering av bildnings och fritidsaktiviteter samt brist på lägenheter till rimlig hyra. Fastigheter och mark representerar fasta världen som spelas bort för kortsiktiga inkomster.
Kommunen sätter sig i beroendeställning till det privata och kan mjölkas på skattepengar till kapitalisternas fromma. För kommunens ekonomi är det som Ebberöds bank – en förlustaffär
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24