Jobbet

Strejken stoppade lönedumpning

Torsdag 14 Juli, 2022

När avtalet om lika lön var klart tog byggbolaget och fackets Mateusz Szulc en pilsner. Foto: Femern Nyt 3F Lolland

Det blev en lyckad vild strejk för lika lön för danska och polska arbetare på Fehmarn-förbindelsen. På tisdagen skrev huvudentreprenören FLC på ett avtal med 3F Lolland som innebär att de polska, rumänska och danska tunnelbyggarna får samma i lön.

Avtalet innebär att alla arbetare börjar på 165 DKK per timme och slutar på 185 DKK per timme efter 15 månaders tjänstgöringstid. Samtidigt dras de av 25 kronor i timmen för att betala kost och logi när de utländska arbetarna bor i Tunnelbyen (FLC Village), som är arbetsbostäder nära byggarbetsplatsen.

Alla får beräknad pension och semesterersättning av sin lön innan uppehälle och boende dras av. Avtalet gäller retroaktivt från 1 maj. En samarbetskommitté kommer också att inrättas och lönen betalas ut var 14:e dag istället för 1:a dagen varje månad.

Avtalet har förhandlats fram av två polska förtroendemän och en dansk. Det har också blivit fler fackmedlemmar bland tunnelarbetarna på 3F Lolland. Genom avtalet lönar det sig inte för arbetsgivarna att ta in utländsk arbetskraft för att dumpa lönerna. Något för Byggnads i Sverige att ta efter, eller är vårt fack så uppbundet till regeringen och storföretagen?

Överenskommelsen kommer i kölvattnet av en vild strejk bland de anställda i Fehmarnförbindelsen, där de strejkande dömdes till höga böter

Totalt arbetar cirka 600 personer på platsen, de flesta polacker, resten rumäner och danskar. .Fehmarn Bält-förbindelsen är planerad att öppna i slutet av 2029.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ulf Johansson

F d Maskinreparatör, Kristianstad

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt